Sådan holder du en vinsmagning

oprettet d. under Mini vinskole

Sådan holder du en vinsmagning

Det sjove ved at interessere sig for vin er smagningerne, som kan være en stor øjenåbner. Det samme gælder en vinklub, hvor du og dine venner bliver

klogere for hver vin, du smager. Og det endda uanset om I spytter vinen ud eller ej.

Vinsmagning - smag og lær til alles glæde

En vinsmagning kan være en stor øjenåbner. Det samme gælder en vinklub.

Der er masser af muligheder for at smage på vin ude i verden. Den nemmeste måde er at tilmelde sig smagninger hos en vinhandler. Her har du mulighed for at smage en masse

vine for en forholdsvist lav adgangspris. Af og til holder en vinimportør noget, der minder om en messe, hvor mange af importørens leverandører møder op for at præsentere deres vine.

Her er der masser at smage på. Det kan dog ofte være noget af en uoverskuelig opgave at pløje sig igennem en kæmpesmagning på op til flere hundrede forskellige vine.

En anden mulighed er selv at holde en vinsmagning. Det er en metode, vi i den grad kan anbefale, hvis du vil gå et skridt videre. Her får du fred og ro til at nyde lidt færre vine,

men til gengæld kan du gå mere i dybden og få en god snak med ligesindede.

 

Sådan laver du en vinklub

Et fællesskab af vinnydere. Find dig nogle gode venner, som er interesserede i vin og mad. Spørg om de er friske på måske ligefrem at starte en vinklub.

Snak med hinanden om, hvordan og hvorledes den klub skal formes. Hvor fagligt seriøse er I? Skal alt smages blindt? Er der et minimum eller maksimum på prislejet?

Skal I skiftes til at være værter?

 

En god opskrift på en vinklub kan se således ud:

 • Saml  8-10 mennesker, så man kan nøjes med en flaske af hver vin.

 • BYO (Bring your own) som generelt princip.

 • Værtskab på skift.

 • Værten sætter dato og tema et par måneder i forvejen.

 • Gæsterne medbringer en-to-tre flaske(r) per person inden for temaet.

 • Værten laver mad, der eventuelt korresponderer med temaet, hvis det er muligt.

 • Værten præsenterer og serverer vinene.

 • Vær nysgerrige, smag og nyd de dejlige dråber og det gode selskab. 

Sådan laver du en god vinsmagning

Skru op for gættelegen, og læringen vil følge med. Overvej seriøst at smage blindt, når I er blevet lidt mere fortrolige med det at smage. Der er SÅ megen læring i at smage blindt.

Det kræver imidlertid en vis grad af fortrolighed og tryghed blandt deltagerne, for at man tør åbne sig med sine gæt, for der vil helt sikkert blive gættet helt i skoven.

Mange gange. Så sørg for en god stemning, hvor man kan grine af sig selv og hinanden. 

Eksempler på temaer kan være en druesort, et distrikt eller en vintype. Man kan også være heldig at have en masse flasker fra samme producent i forskellige årgange.

Det hedder en vertikalsmagning. En horisontalsmagning er, når man i én årgang har en række producenter fra samme distrikt. Det er kun fantasien, der sætter grænserne, når et tema skal fastsættes.

 

Det praktiske omkring en vinsmagning

Værten bør sørge for, at smagningen foregår ved et godt spisebord i et veloplyst lokale uden for mange unødvendigt duftforstyrrende elementer som duftlys, stegeos og lignende.

Vin smager bedst i et godt glas. Glassene, der smages af bør være klart gennemsigtige og uden graveringer og facetslibninger. Deltagerne kan selv medbringe sine egne favoritglas,

eller også kan værten tilbyde at låne glas ud. Der bør være et vandglas til rådighed for hver deltager. Stil rigeligt med vand på bordet, gerne med og uden bobler, men helst uden citron og andre smagstilsætninger.

Ofte er det en smart idé med en spytspand. Det kan være en champagnekøler, skål eller en karaffel, hvis ikke man lige har en decideret spytspand til rådighed.

Smag vin ad flere omgange

Opdel smagningen i heats af to eller tre vine ad gangen og husk at spise et godt måltid i midten af smagningen akkompagneret af en eller flere af vinene fra smagningen.

Og så er der ellers bare at følge de klassiske og stærkt generaliserede serveringstips, der stadig er en god rettesnor til en vellykket middag:

 • Ung før gammel

 • Hvid før rød (undtagen hvid dessertvin)

 • Tør før sød

 • Let før kraftig

Vær nysgerrig, smag og hav det sjovt. Husk, at det ikke er en konkurrence at smage på vin. Tværtimod, så er det en holdsport.

Saml vinvennerne og gå på opdagelse i vinens verden.

 

God fornøjelse.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør