Information om vinskabe

Før du køber vinkøleskab

Der er mange parametre, der skal tages højde for, når man udser sig et vinkøleskab. Det kan være svært at få et overblik over, hvad man bør tage med i overvejelserne, når et vinkøleskab skal købes.

Læs vores guide med syv ting, du bør tænke over: Guide til valg af vinkøleskab

Antal flasker i vinkøleskab

Flaskekapaciteten i et vinkøleskab er et udtryk for det absolut maksimale antal flasker, hvis vinkøleskabet pakkes og stables fuldt ud, og oftest med en eller flere hylder taget ud. Der tages udgangspunkt i bordeauxflasker. Alle producenter opgiver flaskekapaciteten på denne måde.

Ønsker du at benytte vinkøleskabet med alle hylder og/eller uden at have flasker til at lægge på tværs, vil flaskekapaciteten være lavere end det, der er angivet. Kontakt os gerne for en nøjagtig flaskekapacitet på det skab, du har kig på.

Hvilken temperatur i dit vinkøleskab

Der er forskel på den bedste temperatur i et vinkøleskab alt efter, om du skal bruge dit vinskab til langtidsopbevaring, som serveringsskab eller en kombination af begge dele. Hvis du primært skal bruge vinskabet til langtidsopbevaring vil den ideelle temperatur være 12 grader. Dette gælder både røde, hvide og rosévine. Højere temperaturer kan også bruges, men vær opmærksom på, at jo højere temperaturen er, jo hurtigere udvikler vinen sig.

Skal du bruge vinskabet som serveringsskab, hvor du jævnligt tager flasker, som skal drikkes, og du fylder nye i, så indstil temperaturen på omkring 15-16 grader. Så vil vinen hurtigt have den ideelle serveringstemperatur på 16-18 grader når du serverer den.

Har du også hvidvine og champagne m.v., så skal du enten have et vinskab med 2 zoner, hvor du instiller den ene zone på 6-8 grader til hvidvinene, og så bruger den anden zone til rødvine. Hvis du kun har en zone, så må du tage hvidvinen eller champagnen ud af vinskabet et par timer før den skal drikkes og putte den i det almindelige køleskab, som ofte er indstillet til 5 grader.

Temperaturforskel i 2-zoners vinskabe

I vinkøleskabe med to temperaturzoner, kan du indstille hvert kammer med hver sin temperatur. Vores erfaring siger dog, at der altid som minimum skal være 6 graders temperaturforskel i mellem de to kamre for at undgå støj fra kompressoren. Indstiller du fx den ene zone til 5 grader, bør du ikke indstille den anden zone til mindre end 11 grader.

Støj fra vinskabet

Et vinskab støjer mere end et almindeligt køleskab. Det gør det blandt andet, fordi der sidder blæsere inde i skabet. Disse blæsere sørger for at fordele kulden rundt i skabet, således at der er en ens temperatur i hele kølezonen. Det er også meget forskelligt, hvor kraftigt støjen opleves alt efter akustikken i det rum, hvor du har placeret vinskabet. Læs mere om støj fra vinskabe, og hvordan du kan afhjælpe støjen her.

Det allervigtigste er, at du sikrer dig, at vinskabet står helt i vater. Du risikerer nemlig, at skabet larmer for meget og for ofte. Desuden bruger vinskabet unødvendigt meget energi, hvis ikke det står i lod og vater. 

Når du skal købe vinkøleskab

Vinskabe kan tage skade af at ligge ned

Hvis du har valgt selv at afhente dit vinskab, så er det vigtigt, du lader det stå oprejst under transporten.

I nogle tilfælde kan kompressoren/kølesystemet tage skade, hvis det har ligget ned under transporten. Vi anbefaler derfor, at du får skabet leveret af vores vognmand, som kan tranportere vinskabet opretstående under hele turen frem til dig.

Efter du har købt et vinkøleskab

Vent med at tænde for vinskabet

Når du har fået dit vinskab ind, hvor det skal stå, så vent 24-48 timer (Eurocave altid 48 timer) med at tilslutte strømmen til skabet. Det er vigtigt, at vinskabet får lov til at stå roligt, efter det har været transporteret, da skabet skal akklimatisere sig. Det er desuden vigtigt, at skabet står helt i vater. Brug eventuelt ventetiden på at fylde flasker ind i dit vinskab.

Bevar jordforbindelsen, når du tilslutter dit vinkøleskab!

Det er vigtigt, at du tilslutter dit vinkøleskab til en stikkontakt med jordforbindelse. Både for din egen sikkerhed, men også fordi nogle vinskabe (særligt termoelektriske vinskabe) kan risikere ikke at virke korrekt, hvis ikke de er tilsluttet en aktiv jordforbindelse.

Alle vores vinkøleskabe leveres med en såkaldt Schuko stikprop, som er standarden i de fleste lande i Europa. Dette er en 2-benet stikprop med sidejord. Mange danske hjem har en stikkontakt med dansk hjem (3 ben). I de tilfælde skal du tilkøbe denne adapter, som nemt kan klikkes på.

Alternativt skal du eller en autoriseret elinstallatør skifte stikproppen til den danske 3-benede stikprop, som du også kan tilkøbe her. Læs mere om bevarelse af jordforbindelsen og de forskellige stiktyper på Sikringsstyrelsens hjemmeside.

Hvordan ligger flaskerne bedst i et vinkøleskab?

Hvis du skal langtidsopbevare din vin er det vigtigt, flaskerne ligger helt ned, så proppen holdes fugtig af vinen. Nogle vinskabe har en præsentationshylde/showhylde hvor du kan stille flaskerne skråt for at kunne se etiketterne. Det ser rigtig godt ud når man kigger ind i skabet. Men husk at bytte lidt rundt mellem de flasker, som ligger ned og dem, der står skråt, så proppen ikke udtørrer.

De flasker, som du vil gemme i længst tid, kan du med fordel ligge på faste hylder som du ikke trækker ud så ofte. Du kan have nogle faste hylder til dem du løbende drikker af, og hvor du har udskiftning i vinene. På den måde giver du de vine, som skal opbevares i lang tid, den bedst mulige ro til at ligge og modne uden unødvendige rystelser.

Sådan arrangerer du bedst dine vinflasker

Alle producenter af vinskabe angiver hvor mange flasker, vinskabet kan rumme, efter antal bordeauxflasker. Men de færreste har udelukkende bordeaux-flasker i deres vinsamling. Der findes mange flasker, som er både tykkere og længere end bordeauxflasker. Så regn derfor med, at du kan have plads til ca. 70 procent af det opgivne antal bordeauxflasker, når du har blandede flaskestørrelser.

Et godt og lavpraktisk trick er, at pakke flaskerne ind i et lag køkkenfilm. På den måde får flaskerne lidt mere friktion, og de bliver således nemmere at stable. Derudover er der den sidegevinst, at køkkenfilmen passer godt på etiketten, hvilket er en god ting, hvis man vil sælge sin flaske på et senere tidspunkt.

Undlad at fylde dit vinskab alt for meget. Det er nemlig vigtigt, at der er plads til, at luften kan cirkulere rundt inde i vinskabet. Det sikrer en konstant temperatur i hele køleområdet.

Mug i vinkøleskabet

Generelt er luftudskiftning en god ting mod fugt. Det gælder jo alt fra kældre, skure og også vinskabe. Så total åbning og udluftning af skabet i ny og næ er en god idé.

Det kan dog ske, at der opstår mug i et vinkøleskab. Den slags kan man heldigvis afhjælpe med en god gang rengøring, som man i øvrigt med fordel kan gøre til en halvårlig rutine. 

Vi anbefaler Rodalon eller et lignende produkt i forbindelse med en almindelig hovedrengøring i skabet. Tøm flaskerne ud og vask skabets inderside ned med let sæbevand efterfulgt af Rodalon og rens af med rent vand til sidst. Med fordel kan man fylde Rodalon i en sprayflaske/forstøver.

Når du så sætter flaskerne tilbage i skabet, så forsøg at undgå, at de rører bagvæggen inde i skabet. På den måde hjælper man luftcirkulationen, hvilket er godt mod mug og skimmel.

Endelig kan man med fordel pakke flaskerne ind i køkkenfilm inden man lægger dem ind i skabet. På den måde beskytter man etiketterne samtidig med at flaskerne er lettere at stable i skabet. Man kan også spraye hårlak som en fin lille beskyttelsesfilm på etiketten, men vi kan bedst lide køkkenfilm. På en tør flaske, naturligvis…

Når du tænder for vinskabet

Når du første gang tænder dit vinskab, vil det køre meget, fordi der skal bruges meget energi på at få kølet alle flasker ned. Hele kølesystemet skal ordentlig i gang.

I starten vil du derfor opleve, at vinskabet larmer mere end normalt. Skabet vil også starte og slukke flere gange end normalt.

Temperaturen svinger op og ned i vinkøleskabet

Når du har indstillet dit vinskab til den ønskede temperatur, så er det meget normalt, at den aktuelle temperatur vil svinge op og ned med plus/minus et par grader. Dette svinger alt efter, om skabet skal lave kulde, eller om det lige har lavet kulde.

Disse temperatursvingninger er helt normale og er ikke noget vinen når at reagere på, da væsken er længere tid om at skifte temperatur end luften i vinskabet.

De flasker du lægger ind i vinkøleskabet, er med til at stabilisere vinkøleskabets temperatur. Derfor er det en god ide at have vinkøleskabet fyldt nogenlunde op med flasker, for at holde en stabil temperatur. 

Se mere i manualen

For øvrige anvisninger og brug af dit vinskab,henviser vi til den medfølgende manual, som du kan under "Downloads" på hvert vinkøleskab.

Sådan trækker du en hylde ud

Sådan piller du beskyttelsesfilmen af

 

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør