Opbevaring af vin - Sådan bør vin opbevares

oprettet d. under Mini vinskole

Opbevaring af vin - Sådan bør vin opbevares

Opbevaring af vin

 1. Konstant temperatur mellem 10 og 16°C 
 2. Luftfugtighed mellem 50 og 80 procent
 3. God ventilation
 4. Maksimal beskyttelse mod lys (helst total mørke)
 5. Ingen vibrationer

Ro, stabil temperatur, mørke og jævn fugt er kodeordene til optimal lagring af vin. Det kan nemt gøres mange steder i dit hjem.

Der venter enestående smagsoplevelser til den tålmodige, når en korrekt opbevaret vin hældes i glasset.

Udover selve smagsoplevelsen er der også den herlige følelse af slet skjult stolthed og glæde, når man åbner den flaske fra dit barns fødeår, du har gemt til konfirmationen, fejringen af en god eksamen, bryllup eller måske ligefrem dit barns sølvbryllup. Det sidste vil nok kræve en nøje udvalgt portvin og at dit barn er fra en vellykket årgang. Set med en vinbondes øjne, naturligvis.

Det kan godt lade sig gøre at dele sådanne unikke oplevelser med sine omgivelser. I grunden er det ikke særligt kompliceret at gemme vin. Det handler dybest set om fred og ro.

Optimale betingelser for lagring af vin

Alfa og omega i forhold til lagring af vin og vinopbevaring er stabilitet og ro.

Hvis vi skal se omvendt på det, er det værste sted i hjemmet at placere sin gemmevin, i køkkenet ovenpå skabene, hvortil varmen fra madlavning og køleskabet stiger. Det har de fleste køkkendesignere efterhånden også lært.

Vinens største fjende er ilten i luften. Hvis korkproppen tørrer ud og ikke slutter tæt, risikerer man at ilten trænger ind til vinen og nedbryder den. Derfor ligger man flaskerne ned ved længere tids opbevaring. Flasker med skruelåg kan opbevares i hvilken som helst position.

Sådan gør du for at gemme vin optimalt

Temperaturen er optimal omkring 12-16°C. Ved høj temperatur udvikler din vin sig hurtigere og omvendt ved lav temperatur. Minus 10°C og plus 35°C er de absolutte ydre ekstreme grænser, hvor vinen tager skade ved længere tids opbevaring.

Der skal være mørkt, så ofte er det en god idé at lade flaskerne ligge i emballager som gaveæsker, pap- eller trækasser for at beskytte mod lys.

Og så er det vigtigt ved vinopbevaring med et minimum af rystelser, så hvis du bor ved siden af en jernbane eller på en husbåd, er det måske værd at overveje om din vinsamling til langtidsopbevaring skulle bo et andet sted.

Opbevaring af vin og luftfugtighed

En høj luftfugtighed er godt, og den ligger ideelt omkring 65-75%. Hvis der bliver for tørt, risikerer propperne at tørre ind. Den eneste umiddelbare ulempe ved for høj luftfugtighed er at etiketterne risikerer at blive grimme og derfor svære at sælge. Et godt lille fif er, at man kan sprøjte et lag hårlak over etiketten.

Årsmiddel for luftfugtighed i Danmark er ifølge DMI 77-85%, så der er i udgangspunktet ikke det store at være bange for her i Danmark, medmindre man stiller sin vin eller vinkøleskab i et usædvanligt tørt miljø pga opvarming el. lign.

Grotte eller skab - Vin skal opbevares koldt, mørkt og stabilt

Disse forhold i den perfekte kombination findes bedst i en grotte under et bjerg, og er ret sjældne. Men mindre kan heldigvis også gøre det. Desuden er vin mere hårdfør, end vi har tendens til at gå og tro. Så, ro på. Det skal nok gå.

Har du adgang til et lokale eller en ligefrem en kælder, er du blandt de heldige, der kan indrette en ægte vinkælder med vinreoler og det hele.

Alternativt kan du overveje at anskaffe dig et vinkøleskab, som giver dig de perfekte lagringsforhold på få kvadratmeter. De fås i mange størrelser og prislejer. Fælles for dem er, at du kan gemme din vin ved stabil temperatur i din lejlighed på femte sal, hvis det skulle være.

Der findes vinskabe, hvor du kan styre luftfugtigheden og lagre din vin i to temperaturzoner. Det sidste er rart, hvis du bruger dit vinskab til at servere vin direkte fra. På den måde er dine hvidvine, bobler eller roséer på de øverste hylder altid perfekt tempererede til eksempelvis 7°C., når du skal bruge dem alt imens resten af din vin ligger i underetagen og hygger sig ved 15°C.

Vi håber, du får lyst til at eksperimentere med din tålmodighed ved begynde at lagre dine vine i længere tid. Det skal nok blive belønnet.

God fornøjelse og skål.

PS og advarsel:

Nørdehjørnet af den absolut mest nørdede slags

Der findes lettere revolutionerende teorier om, hvorvidt lagring af vin burde ske i en let opadskrånende position så både vin og luftboble er i kontakt med proppen. Korken vil fortsat være fugtig, men luften, der vil udvide og sammentrække sig på grund af eventuelle temperatursvingninger, trænger nu ud gennem korken i stedet for vinen.

Hvis flasken ligger helt vandret vil luftboblen være for langt væk fra korken i tilfælde af temperaturstigninger, og dermed vil det være vinen, der trænger ud gennem korken. Det findes der mange eksempler på fra eksempelvis dessertvine med sukret stads omkring kapslen på flasken. Når temperaturen falder, skabes et vakuum i flasken og ilt trænger ind gennem korken. Ilt er som bekendt vinens fjende nummer et, og hvis iltniveauet bliver for højt i en flaske som følge af store og hyppige temperatursvingninger, kan det være meget skadeligt.

De fleste reolproducenter er stadig lykkeligt uvidende om denne teori, men hvis din kælder oplever store udsving i temperaturen (+/- 10°C), kunne det være en god idé, at sætte en lille kile under vinreolen for at tilte den i den (nye) rette vinkel.

Jeg  har dog personligt aldrig haft problemer med utætte flasker i min vinopbevaring, og min kælder kan godt svinge ti grader fra sommer til vinter.

Undskyld forstyrrelsen og god fornøjelse med at gemme vin til senere nydelse.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Kommentar(er) 12

 • Erna nielsen
  Erna nielsen

  Kan vin, naturligvis i flaske med prop og vandret opbevaring tage smag af omgivelser i opbevaringsrummet. Jeg opbevarer vin i et værelse bag min garage. Opbevares i et lukket og mørkt skab. Luftfugtighed 50-60 og temperatur mellem 5 og 15 gr. Kan nu konstatere, at vinen smager og lugter nærmest som tøj, der hænger i klamt skab. Mit spørgsmål er, om vin kan tage smag efter dårlig skabsluft i ikke udluftet rum. Vinen er ikke rouset som for gl vin, men har nærmest taget smag af rummet.

  Svar

  • Nikoline
   Nikoline

   som kommentar til af Erna nielsen

   Hej Erna Umiddelbart kan vinen ikke tage smag af rummet. Jeg vil tro at der har været prop i flasken, det kan ske ved skiftende temperatur. Hvis du oplever det med flere vine vil jeg anbefalde dig at rykke skabte til et andet rum. God dag.

   Svar

 • Thomas Thomsen
  Thomas Thomsen

  Tak for en fin artikel. Jeg har netop købt en muremester villa fra 1930 med en fin kælder. Der er lavet et viktualierum/vinkælder, men temperaturen er på ca.17 grader her 1.maj. Jeg vil høre om jeg godt kan risikere at opbevare min vin dernede i længere tid (5-10år) uden at de modner for hurtigt 🙄 PT opbevarer jeg mine flasker i er Vestfrost FZ 414W, ved en konstant temp på 12 grader. Udfordringer går på at jeg ikke kan tippe køleskabet ind i kælderen da loftshøjden er 194cm og skabet er 185cm. Men måske jeg “bare” skal droppe vinskabet til fordel for kælderen?? Eller jeg skal købe et mindre skab som kan tippes ind 🤔 Kunne godt tænke mig at høre en kvalificeret mening 😉 Dbh Thomas

  Svar

 • Jens Chr. Gravergaard
  Jens Chr. Gravergaard

  Jeg overvejer at invester i vin og champagne, af gode og lovende årgange, som jeg vil gemme og håbe på store prisstigninger. Korrekt Opbevaringen af disse flasker er altafgørende for den fremtidige kvalitet. Jeg overvejer at benytte et vinkøleskab, eller måske et alm. køleskab. Min bekymring går dog på om rystelserne fra kølemotor vil kunne påvirke kvaliteten at vinen gennem 10-20 år. Er det noget du ved noget om?

  Svar

  • Daniel
   Daniel

   som kommentar til af Jens Chr. Gravergaard

   Hej Jens, Stort set alle vinkøleskabe kommer i dag med kompressoren monteret på vibrationsdæmpende silikoneophæng eller lign., så du undgår at ødelægge vinen. Der kan naturligvis være en lille forskel på byggekvaliteten af kompressorophænget alt efter hvilket mærke, du kigger på. EuroCave, som vel nok er de mest seriøse på markedet, kommer endda med særlige hylder kaldet \"La Main de Sommelier”, som har ekstra vibrationsdæmpende belægning. Det kan altså godt lade sig gøre at passe rigtig godt på sin vin med et vinkøleskab.

   Svar

 • Fin Solmer Poulsen
  Fin Solmer Poulsen

  På mange måder en meget fin artikel, dog er der en ting jeg ikke forstår: \"to temperaturzoner. Det sidste er rart, hvis du bruger dit vinskab til at servere vin direkte fra. På den måde er dine hvidvine, bobler eller roséer på de øverste hylder altid perfekt tempererede til eksempelvis 7°C., når du skal bruge dem alt imens resten af din vin ligger i underetagen og hygger sig ved 15°C.\" nu er det jo velkendt, at varme stiger til vejrs, så burde man ikke opbevare det lige omvendt? i den bedste mening mvh

  Svar

  • Klaus Jørgensen
   Klaus Jørgensen

   som kommentar til af Fin Solmer Poulsen

   Traditionelle vinskabe med 2 zoner har altid den koldeste temperatur øverst. Skabet køler øverst og genvinder så energien for art kunne give muligheden for 2 zoner. Et vinskab med 2 uafhængige kølesystemer har den mulighed, at man man kan vende om på zonerne, men også omdanne hele skabet til samme temperatur. Kun skabe med multizone, har man den kolde temperatur nederst og den varme øverst . Også her kan man omdanne skabet til samme temperatur.

   Svar

 • Dennis Nielsen
  Dennis Nielsen

  Fin artikel! -er vild med nørdehjørnet!

  Svar

 • Mikkel Laursen
  Mikkel Laursen

  Tak for en fin artikel, den giver mange gode svar på det jeg søgte. Har i nogle gode fif det at få en ide om hvor lang tid det er optimalt at lagre sin vin for at få det bedste ud af den? Jeg har mange forskellige slags, dog flest italienske såsom Barolo og Amarone (i størrelser fra 750 ml til 5 liters flasker) Mvh. Mikkel

  Svar

  • Daniel
   Daniel

   som kommentar til af Mikkel Laursen

   Wine Folly har en meget god oversigt her, som med fordel kan printes ud: https://media.winefolly.com/how-long-to-cellar-wine.png

   Svar

 • Thomas Christiansen
  Thomas Christiansen

  Interessant artikel, tak for den. Hvad tænker du omkring temperetaurudsving i forbindelse med levering af vin via fragtmand? Som regel bliver vinen stillet i åben garage af fragtmanden, hvor vinen står i en uisoleret papkasse. Her i december kan temperaturene nærme sig frostniveau, hvorefter vinen stilles ind i varmen i huset. Tager vin skade af sådan en omgang temperaturidsving efter din mening? Vh Thomas

  Svar

  • Amanda Shahin
   Amanda Shahin

   som kommentar til af Thomas Christiansen

   Hej Thomas, Tak for din kommentar. Normalt vil der ikke ske noget, hvis det er kortvarigt. Men ved store temperaturskift kan der opstå det man kalder \"vinsten\" i vinen. Det er dog som udgangspunkt ikke noget, som påvirker vinens smag, men giver en form for grums i vinen. Sig endelig til, hvis du har yderligere spørgsmål. Med venlig hilsen, Amanda

   Svar

Skriv din kommentar