5 vinaktiviteter til efterårsferien

Oprettet d.

5 vinaktiviteter til efterårsferien

Efterårsferien nærmer sig, og selvom der er et utal af aktiviteter at foretage sig, så vil vi her fra Wineandbarrels gerne komme med vores bud på, hvad du kan få tiden til at gå med, hvis du har valgt at blive hjemme i Danmark.

 


1.    Læg et puslespil – med et glas vin i hånden!

Der er ingen som siger, at du skal bruge begge hænder til at lægge et puslespil (bevares, det kan tage lidt længere tid), så hvorfor ikke gøre det med et glas vin i hånden? Og når du nu er i gang, kan det jo passende være et vinrelateret puslespil.

Hvert sæt består af 1.000 brikker, så det handler om at sætte god tid af og eventuelt fordele det ud på flere aftener. Derudover byder alle puslespillene på masser af farver, spændende fakta om forskellige vinlande og deres områder og druer og som noget ganske særligt, kan du også lære om hvilken type af mad, som passer til de forskellige druer.

Udover god underholdning er sådan et puslespil også oplagt efter den seneste vinrejse eller som inspiration til den næste ferie. Derudover er det også muligt at sætte de færdige puslespil i ramme, og så har du en oplagt dekoration til stuen, soveværelset eller hvis du skulle være så heldig, vinkælderen.

 

2.    Læs en god vinbog

At læse en god bog i ens ferie er jo en klassiker – men hvilken bog? For selvom det kan være nok så fornøjeligt at genlæse Harry Potter for syvende gang, så er der heldigvis også andre muligheder. Du kan jo med fordel kaste dig ud i en mere vinøs bog af slagsen for på den både at blive klogere på vinens verden og samtidigt lade dig inspirere inden den næste festlige sammenkomst, hvor der muligvis skal noget vin eller en drink i glassene.

Vinbøger kommer i mange forskellige versioner, og er oftest mest beregnet som opslagsværk, hvis du fx har brug for mere info om en bestemt drue, region, madsammensætning, mm. Dog kan det også være meget sjovt at læse en vinbog fra A-Z, da du dermed kan danne dig en mere generel men samtidigt fyldestgørende indsigt i hele historien fra fx en drues oprindelse, høstning, presning af druer, fadlagring osv.

Der findes også masser af bøger om drinks og cocktails, hvori du kan drage inspiration til den næste fest, og ligesom med vin er det en hel videnskab i sig selv. Der findes nemlig en masse teori og praktisk empiri bag skabelsen af den perfekte drink med fokus på alt fra glasset, typen af is (fx forskellen på knust is og isterninger), tilbehøret i form af en skive frugt eller skallen af en frugt, en kanelstang eller andet, udstyret som fx en shaker, målebæger, mm.

 

3.    Træn din næse

Står du foran en kommende blindsmagning, eller synes du bare, at det er møghamrende irriterende, når sommelieren til vinsmagningen siger, at ”den her Pinot noir fra Bourgogne har udprægede noter af kamfer, skovbund og jordbær”, og du bare ikke selv kan dufte det? Frygt ej!

Med otte forskellige duftsæt har du nu muligheden for at træne sin næse hjemmefra, så du er bedst muligt forberedt til den næste vinsmagning eller blot til at imponere venner og familier, næste gang du åbner en god flaske vin. Derudover kan duftsættene også bruges som en sjov lille aktivitetsleg som erstatning for den klassiske ”tegn & gæt”.

 

4.    Gå på opdagelse i køkkenet

Ferien er jo altid en oplagt mulighed for at invitere venner og familie på middag, og når du nu har tiden, kan du jo lige så godt gå all in. Det handler også om ikke at gå ned på udstyr, og så er det jo en gylden lejlighed/undskyldning for at besøge og støtte sin lokale specialbutik i form af en ostebutik, slagter, grøntmarked eller fiskehandler.

Eftersom hvidløg i øjeblikket er i sæson, er det nærliggende at søge inspiration i hvidløgsbaserede retter, såfremt du ikke har for sarte gæster. Dette kan være alt fra en lækker tzatziki ledsaget af hjemmebagt brød eller hele hvidløg bagt med kartofler i ovnen eller boret direkte ned i en steg, til hjemmelavet hvidløgssmør eller aioli eller tigerrejer eller kammuslinger stegt på panden i chili, hvidløg og olivenolie.

Fra et madsammensætningsperspektiv kan store mængder hvidløg (især rå) være svære at hamle om med rent vinmæssigt, men du går sjældent galt i byen med en tung og kraftig Châteauneuf-du-Pape, og til den rå hvidløg er det godt med enten en kraftig hvidvin eller rosé. Bedst er dog faktisk fino sherry, og det kan du læse mere om her.

Er du mere til det søde køkken, kan du også kaste dig ud i en omgang hjemmelavet crème brulé, hvor det eneste det kræver (foruden ingredienserne) er en gasbrænder med dertilhørende gaspatroner og ovnfaste skåle. Hvis du er i tvivl om, hvad du skal drikke til crème brulé, kan du med fordel læse dette tidligere blogindlæg om portvin.

Et alternativ til søde desserter ovenpå en festlig middag, hvis du ikke har verdens sødeste tand, kan være et ostebord. Oste i forskellige varianter udfordrer smagsløgene på en anden måde end søde kager, tærter, mm. og giver samtidigt anledning til både at besøge din lokale ostebutik samt eksperimentere med forskellige oste- og vinsammensætninger.

Oste er som bekendt et vidt begreb, så vinene dertil vil altid variere derefter, men som tommelfingerregel kan det siges, at hvidvine gør sig godt til bløde og cremede oste, fx fed Chardonnay til gedeost, Comté eller brie, mens de mere tørre oste som parmesan kan have godt af kraftige og tørre vine som Barolo. Er du mere til de kraftige og intense blåskimmeloste, kan det være godt med enten Colheita portvin eller en sødmefuld Amarone eller Zinfandel med en høj alkoholprocent.

 

 

5.    Glas til vin og drinks

Med til en hyggelig aften med vin hører som bekendt vinglas. Og selvom der findes både teorier og videnskab bag valget af det perfekte vinglas, så handler det i sidste ende heldigvis også om din egen personlige præference, og hvad bedre at bruge din efterårsferie på end at prøve dig frem og finde lige præcis dit yndlingsvinglas.

Hos Wineandbarrels har vi et stort udvalg af forskellige glas til alle anledninger, og dermed er det oplagt at prøve sig frem for at finde ikke blot dit yndlingsglas men også smage forskellen på den samme vin i flere typer glas. Det er nemlig ikke tilfældigt, at et bourgogneglas hedder det, som det gør. Typisk har især rødvine fra Bourgogne nemlig en klassisk jordet og staldagtig aroma, som simpelthen gør sig bedst i de bredere glas. Disse glas er kendetegnet ved en forholdsvis bred kumme, som udover en større overflade også giver bedre forudsætninger for at slynge vinen rundet i glasset, så den både iltes og frigiver flere duftaromaer. 

Omvendt vil du opleve, at vine fra Bordeaux (eller andre tanninrige vine) gør sig godt i vinglas af samme navn, eftersom der er tale om en mere vertikal smagning, hvor vinen oftest vil være mere kompleks, fyldig og kraftig.

En anden sjov øvelse til efterårsferien kunne være at smage champagne i forskellige typer champagneglas. Ikke at du behøver en undskyldning for at åbne en flaske champagne (eller andre bobler) men det kan være fordelagtigt ift. at finde frem til dit yndlingsglas eller blot for at nyde champagne på en anden måde.

Mange forbinder måske et champagneglas med den klassiske flûte kendetegnet ved at være høj og slank og med en lang stilk. Dette er på ingen måde et ”forkert” glas og giver fra et fysisk synspunkt også mening, eftersom idéen er, at den smalle åbning på glassets top holder boblerne inde, hvilket trods alt er et af højdepunkterne ved at drikke champagne og bobler i det hele taget.

Dog er det blevet mere og mere populært med champagneglas med en bredere overflade for dermed at tillade flere aromaer at finde vej op fra glasset til næsen. Glasset vil stadig snævre ind foroven for at lukke boblerne mest muligt inde, men pointen er, at bobler i det hele taget bør betragtes som en vin på lige fod med rød- og hvidvin.

Med andre ord er der masser at give sig til i efterårsferien, og her fra Wineandbarrels håber vi i hvert fald, at vi har kunne bidrage med lidt inspiration.

 

 

 

 

 

Vild med vin

Dette indlæg er skrevet af vores helt egen vinekspert og kommunikationsspecialist Loui, der har sin daglige gang i vores marketingsafdeling i Hillerød.

Loui vil løbende dele ud af sin store viden om vinens forunderlige verden, og vi tør godt love, at der kommer til at være noget for både nybegynderen og den garvede connoisseur.

Hvis du tørster efter mere vinnørderi lige nu og her, kan du også dykke ned i vores store arkiv af tidligere artikler.

 

 

 

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør