Hvor meget støjer et vinkøleskab?

oprettet d. under Guide vinkøleskab

Hvor meget støjer et vinkøleskab?

Lyd, støj og akustik på køl

Hvor meget støjer et vinkøleskab? Vinkøleskabe er ikke lydløse. Lydniveauet kan være en stor kilde til irritation for nogle af os. Heldigvis kan vi selv gøre en del for at reducere støjen.

Der er ingen vej uden om det. Vinkøleskabe larmer lidt. Det gør almindelige køleskabe også. Vi lægger måske bare ikke så meget mærke til det. Her i artiklen kan du læse om støj fra vinkøleskabe og hvad akustik i vores hjem gør.

Hvis vi sætter os ind i årsagerne til støjen og lytter til et par gode råd fra erfarne fagfolk, kan vi reducere generne væsentligt.

Hvor meget støjer et vinkøleskab?

De fleste vinkøleskabe har et støjniveau omkring 35-45 decibel (dB). Til sammenligning ligger en opvaskemaskine i brug på omkring 45-50 dB og et almindeligt moderne køleskab på ca. 35 dB.

Generelt set afgiver et vinkøleskab dermed lidt mere støj end et almindeligt køleskab. Det skyldes et større behov for en konstant temperatur. Langt hovedparten af vinkøleskabene på markedet består af en kompressor, et kredsløb af kølemiddel og et system af blæsere.

Nogle vinkøleskabe kan være bedst i test, et vinkøleskab lavenergi eller med lavt lydniveau. Disse egenskaber er klare fordele, men alle vil have bevægelige dele i sig. Disse bevægelige dele gør det i udgangspunktet svært at tale om et decideret støjsvagt vinkøleskab. Vi gennemgår her de tre hovedårsager til støj fra et vinkøleskab.

Blæs på

Til at holde en stabil og ensartet temperatur i dele af eller hele skabet bruger man elektriske blæsere. Blæsere er desuden med til at forhindre dannelse af rimfrost i skabet. De består af bevægelige dele, og vil i sagens natur afgive støj. Den susende lyd minder om blæseren fra en bordventilator.

Jo flere blæsere, der sidder i et skab, desto mere støj. Vinskabe er mest udbredt i to udgaver: enkelt temperaturzone eller dobbelt temperaturzone. Med to zoner kræves der flere blæsere, da der skal fordeles luft i skabets to kamre.

Afhængig af omgivelsernes temperatur og hvor ofte, døren åbnes kører blæserne det meste af tiden. Lågens isolationsevne spiller i øvrigt en ikke ubetydelig rolle her, da lyden fra blæserne hovedsageligt kommer fra skabets indre.

Tryk på

Kompressoren laver kulden, og den er som regel placeret i bunden på bagsiden af skabet. Den er gerne monteret på et silikone- eller gummiophæng for at reducere vibrationerne. Kompressorens dybe summende lyd er ikke til at tage fejl af.

Kompressoren kan støje unødigt meget hvis skabet ikke står i vater, eller hvis den støder på noget på bagsiden af skabet. Disse kilder til støj er de nemmeste at eliminere til at begynde med.

Det er heldigvis ikke konstant at kompressoren er i arbejde, og ofte er det først når kompressoren standser, at vi egentlig lægger mærke til at den overhovedet har været i gang. Den lavfrekvente støj kan imidlertid opfattes forskelligt hos mange mennesker.

Køl på

Den tredje væsentlige årsag til støj i et vinkøleskab er kølemidlets rejse rundt i systemet. Den kolde gas skal sendes rundt i systemet, når termostaten giver besked om det. Kølemidlet sendes så gennem et fint dyselignende indsprøjtningshul med en karakteristisk hvislende lyd til følge.

Nogle vil med et diplomatisk udtryk sige, at lyden er direkte møghamrende irriterende. Igen kan vi som mennesker være mere eller mindre følsomme overfor visse lyde og frekvensområder.

På et helt nyt vinkøleskab er indsprøjtningshullet ret snævert. Det skal lige ”køres lidt til” i løbet af de første par måneder efter køb. I indkøringsperioden vil du opleve, at lyden er lidt kraftigere end ventet. Det vil tage af med tiden.

Hvad kan jeg gøre ved det?

Som vi kan se, er der begrænsede muligheder for at ændre på skabets funktioner, hvis du er følsom overfor lyden fra et vinkøleskab. De fleste modeller støjer, så der er ikke nødvendigvis så mange gevinster at hente ved at vælge et vinskab fra en anden producent. Det er svært, hvis ikke ligefrem umuligt, at lave fuldstændigt lydløst vinkøleskab.

Til gengæld er der mange gevinster at hente ved at gøre sig nogle overvejelser i forhold til de omgivelser, vinkøleskabet placeres i. Hvis du tager et vinkøleskab med lavt lydniveau og placerer det i omgivelser, der er akustisk uheldige, vil det sandsynligvis ikke opleves som et støjsvagt vinkøleskab.

Hvor meget støjer et vinkøleskab er derfor ikke nødvendigvis det centrale spørgsmål. Det kan være mindst lige så interessant at spørge om hvordan man gør oplevelsen af et vinkøleskab støjsvag. Vores indretning kan hjælpe meget på følelsen af at have et vinkøleskab med lavt lydniveau.

Klunke eller katedral

Der er ikke en entydig definition på, hvad der er støj og hvad der ikke er. Hvad der for den ene person er en behagelig lyd, kan for den anden være enormt støjende og forstyrrende. Dog har akustikken i et rum en afgørende betydning for lydoplevelsen.

Akustisk set er de gamle dages klunkehjem fantastiske til at absorbere lyd. De karakteristiske tykke tæpper på gulvene, portière-gardiner, polstrede møbler og malerier på væggene er elementer, der er gode til at absorbere og dæmpe lyden i et rum. Klunkehjemmet fra de sidste to årtier i 1800-tallet kan lære os mange brugbare ting om akustik, uden at vi behøver indrette os som Fru Fernando Møhge ville gøre det. Et hvilket som helst vinkøleskab ville opleves som støjsvagt i sådan et hjem.

Nu om dage indretter vi os nærmest diametralt modsat. Vi foretrækker store flader, rene linjer, hårde materialer og en begrænset brug af tekstiler i rummene. Ud over at være nutidens moderne og minimalistiske udtryk, er denne indretningsform også praktisk og nem at rengøre. Men det er også små katedraler, vi bygger. Især i køkkenalrum, hvor vi kan finde på at fritlægge loftet til kip, kan lyden vandre så frit, at det giver mindelser om et stort kirkerum. I sådanne omgivelser er det en god ide at se på hvor meget et vinkøleskab støjer. Men rummet i sig selv kan altså være årsag til oplevelsen af støj fra et ellers støjsvagt vinkøleskab.

Akustiske forhold 

Hvis du er nybygger, kan det være en særdeles god idé, at tænke lyd og akustik med i dine overvejelser fra allerførste færd. Der findes et hav af byggematerialer, der ikke behøver rive bunden ud af dit budget. Her kan dit byggemarked eller din entreprenør helt sikkert hjælpe.

For os andre er der også et par gode tips og tricks. Klaptesten er god til hurtigt at danne sig et billede af, hvordan akustikken opfører sig i et rum. Klap højt i rummet og læg mærke til hvor megen efterklang, der er ved at lytte til ekkoet. Der skal ikke mere end et sekund til før, det opleves som generende.

Endelig er der gode råd i forhold til hvordan du indretter dig med dit vinkøleskab. Nogle af rådene er generelle betragtninger, mens andre er henvendt til den specifikke situation.

Hvor meget støjer et vinkøleskab i et køkken?

Eksportchef hos vinkøleskabsproducenten PeVino, Lars Gorm, bliver ofte spurgt om hvor meget et vinkøleskab larmer. Han har stor erfaring med rådgivning af kunder når det handler om indretning med et vinkøleskab.

Ifølge Lars’ forsigtige vurdering bliver omkring 85 procent af de solgte vinkøleskabe placeret i et køkkenalrum, og ofte i en form for sammenbygning med resten af køkkenets elementer.

Nogle gange er ønsket at have et indbygget vinkøleskab i et køkken, andre gange er et integrerbart vinkøleskab målet. I det sidste tilfælde kan køkkenelementerne være med til at dæmpe støjen væsentligt.

Der er forskel på integrerbar og indbygning i forbindelse med vinkøleskabe. Et integrerbart vinkøleskab kan typisk integreres ind i dine køkkenskabe, hvor et vinkøleskab til indbygning passer med bredden af et køkkenmodul, og derfor kan erstatte en sektion i køkkenet – for eksempel under bordpladen.

Underlag og luftcirkulation

Uanset hvordan, du installerer dit vinkøleskab, har Lars tre generelle akustiske råd.

”Først og fremmest skal skabet stå i vater og helst ikke på et klinkegulv. Dernæst anbefaler jeg at skabet står på et lydabsorberende materiale såsom en gummimåtte eller et tykt gulvtæppe. Og så skal man sørge for, at der er luft omkring skabet, særligt på bagsiden. Jo sværere det er for varmen, at komme væk, desto mere skal skabet arbejde for at køle,” siger Lars, mens han forklarer, at de samme råd gælder for fritstående skabe.

De resterende 15 procent af Lars’ vinkøleskabskunder placerer skabet i afsidesliggende lokaler som et bryggers, et skur eller en kælder. Han fortæller, at med sådan en placering er dårlig akustik og støj i sagens natur ikke så stort et problem.

Vinkøleskab skal stå i vater

Den allerstørste kilde til støj og for højt energiforbrug er, hvis vinkøleskabet ikke står i lod og vater.

Det er ikke nok, at vinskabet står lige, når du kigger på det. Præcision er nøglen her. Sørg for, at du har et vaterpas af en vis størrelse og helst minimum 60 cm. langt.

Hvis ikke dit vinkøleskab står helt i vater, risikerer du, at kompressoren støjer mere end nødvendigt, og at den kører oftere end nødvendigt, da væskeniveauet i kompressoren virker til at være ude af balance. Dette medfører, udover støjgener, et unødvendigt højt energiforbrug med stor slitage på kompressoren som konsekvens.

 

Så, hvis man tager nogle enkelte forhold med i sine overvejelser ved køb af et vinkøleskab, er det nemt at komme støjgener til livs. Uanset hvad, så håber vi, at du har fået svar på spørgsmålet om hvor meget et vinkøleskab larmer.

Kilder til dårlig akustik:

– Store rum med højt til loftet.
– Minimalistisk indretning.
– Store vinduespartier.
– Hårde overflader: klinker, fliser, glas og sten, men også pudsede bare vægge.
– Møbler i eksempelvis plastic.

Kilder til bedre akustik:

– Tæpper, tykke gardiner og andre tykke tekstiler absorberer lyd.
– Møbler, malerier og nipsgenstande kan dæmpe efterklang.
– Brug lydabsorberende bats når du bygger, særligt i høje rum.

Til dit vinkøleskab:

– Sørg for at vinskabet står helt i vater.

– Stil det på et vibrations- og støjabsorberende materiale.
– Sørg for luft omkring skabet.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Kommentar(er) 12

 • Thomas
  Thomas

  Hej, kan hylderne i cavecool 102db trækkes ud, så man kan se flaskerne?

  Svar

 • Kenneth Juhl Nielsen
  Kenneth Juhl Nielsen

  Hej Wineandbarrels. Jeg er ved at installere nyt køkken samt et LIEBHERR 3553 EWTdf-20. Har I nogle præsentationhylder i sortiment?? Har forsøgt at udfinde på hjemmesiden uden resultat. :) Fortsat god dag. Mvh.. Kenneth

  Svar

 • Henrik Meng Funch
  Henrik Meng Funch

  Hej, Vi er i færd med køkkenrenovering og har i den forbindelse bygget vores Vestfrost FZ365W ind i en skabsvæg. Der er luft bag skabet (ca. 2-2,5 cm) samt både i bunden og for oven ved skabet, så luften kan cirkulere. Manualen siger 3 cm. Da selve skabsvæggen er rykket lidt frem er der samtidig luft mod den ene side bag de andre højskabe (vinskab står yderst til højre). Risikerer vi at skabet går i stykker som følge af at der ikke helt er så meget luft, som manualen siger?

  Svar

  • Daniel Friis Schultz
   Daniel Friis Schultz

   som kommentar til af Henrik Meng Funch

   Hej Henrik, Vi definerer et Vestfrost FZ365W som et fritstående vinkøleskab, der ikke kan bygges ind. Når man vælger at gøre det alligevel, skal man være ekstra opmærksom på luftcirkulationen. Ud fra hvad du beskriver, så er min bedste vurdering, at I har gjort meget for luftcirkulationen, og at I er rimelig godt stillet. Ift. at opretholde garantien på produktet, er det dog altid vigtigt at følge manualen til punkt og prikke.

   Svar

 • Steen Minor Møller
  Steen Minor Møller

  Hejsa. Har lige købt et Caso Winecomfort 24 af jer. Det var meget skuffende at konstatere at der ikke er plads til bourgogne flasker på hylderne. Det synes jeg ikke at der har stået noget om nogen steder. Er der mulighed for at ændre på hyldehøjden ?, velvidende at så kan skabet ikke rumme så mange flasker som ellers. Med venlig hilsen Steen.

  Svar

  • Michael Kahr Jørgensen
   Michael Kahr Jørgensen

   som kommentar til af Steen Minor Møller

   Hej Steen. Tak for dit spørgsmål og undskyld det sene svar. Der findes som bekendt et hav af flasketyper, som varierer meget i størelse. Desværre kan det være svært at få de bredbundede flasker til at passe mellem visse udgaver af udtrækshylder. Det er hos meget få vinskabe, at man kan justere hyldehøjden, og i Casos skabe er det heller ikke muligt. Der dog en mulighed for dig, his du gerne vil optimere pladsen. Du kan afmontere hylderne helt. På undersiden i hver side af hylden sidder en skrue, som gør at du kan afmontere hylden. Helt uden hylder kan du stable alle typer flasker inde i skabet. Et godt trick er at pakke flaskerne ind i et lag køkkenfilm, så de ikke glider. Jeg håber, dette råd kan bruges. Mvh. Michael - Wineandbarrels

   Svar

 • Nils sørensen
  Nils sørensen

  Hey. Kan man stille et vinkøleskab i fx et cykelskur, eller bliver dette for koldt/varmt? Mange hilsner. Nils

  Svar

  • Klaus Jørgensen
   Klaus Jørgensen

   som kommentar til af Nils sørensen

   Hej Nils, Tak for din forespørgsel. Det er ikke umiddelbart nemt at svare på, men du må gerne kontakte mig på +45 31215171 for nærmere information.

   Svar

 • Tor Bratengen
  Tor Bratengen

  Hei Hvor mye plass bak må et skap som kan bygges inn ha , Jeg har tenkt å sette det inn i et skapskrog som vil gi 5 mm klaring på siden.

  Svar

  • Michael Kahr Jørgensen
   Michael Kahr Jørgensen

   som kommentar til af Tor Bratengen

   Hej Tor. Undskyld for det sene svar. Sørg for minimum 3 cm plads på bagsiden og foroven for at skabet kan komme af med den varme luft. Med venlig hilsen Michael

   Svar

 • Kim Nicolaisen
  Kim Nicolaisen

  Hej Michael Kan man installere et ikke indbygningskøleskab i et åbent skab men med masser af luft over skabet og bagved?

  Svar

  • Klaus Jørgenen
   Klaus Jørgenen

   som kommentar til af Kim Nicolaisen

   Hej Kim, Ja, du kan sagtens installere et vinkøleskab i et færdigt modul som typisk er 59,5 i bredden. Jeg ved ikke hvilken vinkøleskab du tænker på, men skal lige nævne at de små skabe fra CASO ikke må indbygges. De har ikke kompressor men derimod Termoelektrisk kølesystem som bevirker, at de ikke må indbygges. Bedste hilsen Klaus

   Svar

Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør