Sådan opbygger du en vinsamling

oprettet d. under Mini vinskole

Sådan opbygger du en vinsamling

En god vinsamling indeholder, udover dejlige flasker, en masse gode oplevelser. At etablere og vedligeholde en vinkælder, som en vinsamling ofte kaldes uanset om den er gravet ned eller ej, er på ingen måde svært og det koster ikke spidsen af en jetjager.

Stille, rolig og simpel matematik

Der er flere fordele ved at opbygge en god vinsamling. Det er nemt, lærerigt og behøver ikke koste en bondegård.

Udover den åbenlyse og indlysende fordel ved altid at have den rette flaske vin ved hånden til enhver uforudset lejlighed, giver en god vinsamling mange lærerige glæder.
 
Idéen med at samle på vin er todelt. På den ene side er det rart at have et bredt sortiment af vine, man kan lide. På den anden side er det sjovt at smage udviklingen i vine, der har ligget og ventet på det rette øjeblik.
 
Endelig risikerer du at blive ramt af den sportsgren, der går ud på at finde maden, der passer til din vin, og ikke omvendt.

Fyld flere på end du drikker

En god klassisk tommelfingerregel er princippet om ”to ind, en ud”. Altså, at så snart du tager en flaske og åbner den, skal du lægge to nye flasker i din samling. Det kræver ikke det store kørekort i matematik for at regne ud, at du på den måde stille og roligt udvider din samling samtidig med, at du smager på den.
 
Hvis du slet ikke har nogen samling endnu, så er det en god idé at starte med et par flasker, der enten er en smule mere kostbare eller flasker, som er beregnet til at gemme et stykke tid.
 
Du kan altid få hjælp hos din gode vinhandler til at finde flasker, der vil have fordel af at ligge på langs et par år eller længere.

Favoritter og nyheder

Hvis du er nysgerrig omkring vin, har du sikkert allerede lidt af en idé om hvilke slags vine, du foretrækker. Det kan for eksempel være en bestemt druesort, et land, et distrikt eller en vintype, du bare altid vender tilbage til.
 
Opbyg et solidt udvalg af dine favoritter hvor du varierer lidt i forhold til årgange, producenter og så videre. Det er altid dejligt at vende tilbage til det, man holder af.
 
Er du til franske vine, er det en god idé at fylde godt op af klassikerne fra Bordeaux, Champagne, Bourgogne og Rhône. Det er også ret sjovt og mindre kostbart, hvis du bevæger dig lidt uden for den slagne vej. Du finder lækre produkter i de mindre afsøgte regioner som Loire, Provence, Sydvestfrankrig, Jura, Alsace og så videre, og det endda til bedre priser, da den globale efterspørgsel ikke er så voldsom i disse regioner.
 
Det samme gælder Italien, hvor der er masser af guf udenfor Piemonte, Veneto og Toscana. Prøv for eksempel Lombardiets bobler fra Franciacorta, der snildt måler sig med mange champagner. De sprøde hvidvine fra Tyrol og Friuli er i verdensklasse ligesom vinene fra Etna på Sicilien lige nu oplever et stort boom (pun intended).
 
Hvis amerikanske vine tiltaler dig, findes der masser af muligheder i landet, hvor den eneste stat, der ikke producerer vin er Alaska.
 
Og for resten, så er der masser af hvidvin, der kan ældes med ynde. Både de tørre, de søde og dem med bobler.

Din smag udvikler sig

Hvis du er nysgerrig efter at prøve nye ting, vil du med tiden opleve, at dine smagspræferencer ændrer sig med erfaringen. Du bliver simpelthen mere opmærksom på nye nuancer i den vin, du smager. Samtidig vil du støde ind i nye produkter gennem vinhandlere, pressen eller gode venner.
 
Mangen en vinnørd er startet i Amaronernes kraft og saft for siden at ende op i elegancen og finessen hos Champagne og Bourgogne. Bare så du er opmærksom på risikoen for, at din smag ændrer sig.
 
Det er en farlig vej, du er på vej ind på her, kan du nok se. Til gengæld belønnes din frygtløshed i rigt mål i glasset og hos dine glade gæster, der smager med.

Rådene kan opsummeres således:

  • En ud, to ind
  • Hold dig til dine favoritter samtidig med at du er åben for nyt
  • Spender lidt mere på en gemmevin end på en konsumvin til i aften
  • Brug din vinhandler og søg viden i bøger og på nettet

Derudover er det naturligvis vores pligt at sige, at du endelig ikke må gå ned på udstyret. I særdeleshed ikke når det drejer sig om måder at opbevare din vin uanset om det så er i en kælder, i bunden af et klædeskab eller i et vinkøleskab.

Kig endelig forbi på vores hjemmeside eller i vores showroom i Hillerød eller Fredericia.

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Kommentar(er) 1

  • Michael Howlett
    Michael Howlett

    Mangler en \"spørgsmål\" knap i jeres nyhedsbrev. Har lige læst om Coravin system m. nål og patroner. Hvad er det? Kender det ikke en dyt. Men jeg holder meget af jeres nyhedsbreve. Er ny bruger (ca. 3 uger) Mvh. M H

    Svar

Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør