Sådan holder man på et vinglas

oprettet d. under Mini vinskole

Sådan holder man på et vinglas

Sådan holder man på et vinglas

Nu er der ganske vist ikke nogen, der skal komme og bestemme, hvordan du skal holde på et vinglas, og du kan for min skyld drikke vin gennem et sugerør fra et sennepsglas, mens du danser squaredance baglæns til Johnny Madsen på dobbelt hastighed. 

Hvis du insisterer på at gøre dette eller lignende akrobatiske vinøse stunts, står det dig naturligvis helt frit for. Du må dog meget gerne sende os et billede. Det vil blive værdsat.  

Hold på vinglasset som du vil

Nu hører emnet, vi her behandler, utvivlsomt til blandt de mindre samfundsomvæltende I-landsproblemer. Og så længe du smager opmærksomt på vinen i glasset, kan du holde på og befamle glasset fuldstændig som det passer dig. 

Ikke desto mindre, så findes der et par gode og overordentligt enkle tips til, hvordan du får en bedre vinøs oplevelse ved at holde på dit rødvinsglas på en særlig måde.

Tips til at holde på et rødvinglas

De fleste af os holder sikkert allerede på vinglasset på den såkaldt korrekte måde, og det er i så fald bare dejligt.

Jeg har nedenfor også lige et par funky moves, der kan hjælpe yderligere til den gode vinoplevelse for dig. 

Hold dit vinglas på stilken

Alle vinglas med stilk holder du bedst ved at tage fat i stilken nede ved glassets fod. Jeg foretrækker at holde med tommelen og pege- og langefinger på stilken, og jeg lader de to resterende fingre hvile på glassets fod.

Den måde giver størst stabilitet, og jeg har bedst kontrol med glasset, når jeg slynger vinen rundt. 

Forskellige måder at holde på et hvidvinglas

Der findes utallige varianter af denne teknik, og de er alle lige fine. Du kan holde mellem fingrene, klemme om stilken eller holde om selve foden.

Sidstnævnte ses ofte til stående smagninger, selskaber eller receptioner, og er også velegnet hvis man skal række et glas til en anden person. 

Derfor holder man vinglas ved stilken

Den primære årsag er at vinen ikke bliver varmet op af håndfladerne, og vinens serveringstemperatur er ikke uvæsentlig. Særligt er hvidvinsglas, champagneglas og dessertvinsglas vigtige at holde kølige mens man nyder de dejlige dråber. 

Dernæst er der nogle, der synes, at fedtede fingeraftryk ikke pynter på et vinglas. Holder man på stilken kan man også med lidt øvelse slynge vinen i glasset.

 

Slyng lystigt vinen i glasset

Her er vi fremme ved mit funky move, der forbedrer din vinoplevelse væsentligt. Nemlig at slynge vinen rundt i glassets kop.

Hvis ikke du er helt solgt til idéen om at slynge vin rundt i glasset, så prøv med denne øvelse. Næste gang, du skal have et glas vin, så prøv at lugte til den nyserverede vin i glasset uden, at du har slynget vinen. Giv så efterfølgende vinen en god svingom i glasset. Sæt nu næsen til vinen og lugt efter igen. Som følge af den større overflade og fordampning af aromastofferne bør der nu være enorm forskel i intensiteten af vinens duft.

Hvis ikke du har prøvet det med at slynge vin i glasset før, er det en god idé at starte med at lade glasset stå på bordet, mens du slynger glasset i en forsigtig centrifugal bevægelse.

Når du, og ikke mindst dit håndled har gennemskuet bevægelsen kan du øve dig i at holde på vinglassets stilk mens du slynger vinen rundt.

I videoen her på siden giver jeg et godt lille bonustrick til, hvordan man kan øve sig i vinslynge-bevægelsen uden at sjaske sine omgivelser ind i vin.

Derfor slynger man vin i glasset

Du kan i øvrigt kende en vinnørd på lang afstand på, at vinglasset i hånden stort set aldrig står stille. Mere eller mindre ubevidst og åndsfraværende får vinen en konstant sving-om i glasset fordi, vinen skal have så meget kontakt med luften for at åbne sig aromatisk og strukturelt. Jo større overflade, desto flere duftmolekyler frigives der til glæde for vores næser. 

Sådan serverer du et godt glas vin

Læs her et par gode tips fra fagfolkene om hvordan du serverer det bedste glas vin. Og når du så er færdig med at smage på vinen, og opvasken kalder, så kan du læse vores artikel om hvordan man vasker vinglas, hvori jeg også giver et godt staldtip til, hvordan man tørrer vinglas i hånden uden at de går i stykker.

Vinglas, etikette og vores indre Emma Gad

Din bedstemor, din indre Emma Gad og jeg bliver stolte, når vi ser dig holde korrekt på glasset. Dels bliver vi glade fordi, du respekterer etiketten, men allermest fordi, du viser, at du ikke er ligeglad med din vin.

Og den slags adfærd kan man kun blive stolt af at være vidne til.

Se alle vores vinglas

PS:

Nørdehjørnet her. Ja, undskyld, men jeg er simpelthen nødt til at dele et nørdet studie, der er så dejligt langt ude, at det er for godt til at være sandt.

Et studie fra det yderst velansete Polytekniske Institut i Lausanne undersøgte i 2011 hydrodynamikken i svingning af vin i et glas. Ved hjælp af et højhastighedskamera undersøger studiet en væske der bliver slynget i et glas for at identificere hvilke faktorer, der afgør vinbølgernes antal toppe og dale.

Studiet ligger her på Cornell University Library's hjemmeside hvor du også kan downloade en fin lille video (8 MB eller 158 MB). Vi skal som vinnydende forbrugere ikke umiddelbart bruge denne viden til noget, men hvor er det dejlligt at se hvor nørdet, det kan blive.

 

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar