Guide: Hvilken proptrækker er bedst? Stor test.

oprettet d.

Guide: Hvilken proptrækker er bedst? Stor test.

Den oprindelige patenttegning fra patenteringen af tjenerproptrækkeren i 1883. 

Kilde: https://patents.google.com/patent/US283731A/en

 

 

Her kommer en totalt utilsløret hyldest til tjenerproptrækkerens design! Det er bare det bedste stykke værktøj. Du må for min skyld foretrække lige præcis den proptrækker, der passer dig bedst. Men hvis du beder mig vælge en slags, er det ret nemt for mig.

Som fagmand med baggrund i restaurations- og vinbranchen er der ingen tvivl, når jeg skal pege på den bedste proptrækker: tjenerproptrækkeren! 

Den gamle er den bedste

Den ligger godt i hånden. Den fylder ikke meget i en lomme, den er nem at bruge, og så virker den upåklageligt hver gang. Der findes et hav af andre proptrækkere, men det er altid tjenerproptrækkeren, jeg vender tilbage til.

Den er først og fremmest et stykke velafprøvet og pålideligt værktøj. Siden dens opfindelse og patentering i Tyskland i 1882 er der sket meget få ændringer i dens udformning. 

Derfor er tjenerproptrækkeren bedst

En god tjenerproptrækker minder lidt om en god lommekniv. Det gode ved netop den slags proptrækker er, at man har alle de nødvendige funktioner lige ved hånden uden for mange unødvendige dikkedarer. 

En tjenerproptrækker har sit navn af en årsag. Tjenere er vilde med den. Det er et fremragende stykke værktøj, og hvis du gerne vil finde en god skruemaskine, er en tømrer en god person at spørge. 

Lad os se på, hvilke elementer ved tjenerproptrækkeren, der gør den så god. 

Ting, der gør en tjenerproptrækker til en vinder

Skruen er erstattet af en spiral, og det er en fabelagtigt god ting. En god proptrækker er forsynet med en spiral i stedet for en skrue, da en skrue meget nemt ødelægger proppen.

Derfor: gå efter en proptrækker med spiral, og gerne en teflonbelagt spiral. 

Kniven, eller folieskæreren må gerne være bueformet, så den skærer et fint rundt snit langs flaskens runding. Nogle af folieskærerknivene har savtakker, og det er meget godt, da de ikke så hurtigt bliver sløve.

Jeg foretrækker en kniv frem for en folieskærer med hjul, for med en kniv kan jeg selv bestemme hvor jeg vil skære i folien. Desuden er en folieskærer ubrugelig, hvis flasken er forseglet med lak eller voks. 

Løfteenheden ude for enden må gerne være i to trin, for på den måde at løftet af proppen sker i en mere konstant lodret bevægelse.

Dette er i øvrigt en af de få designforbedringer, tjenerproptrækkeren har gennemgået siden undfangelsen.  

 

 

Proptrækker testvinder

Den proptrækker, der vinder test hver gang er tjenerproptrækkeren. I samtlige fagblade, der beskæftiger sig med vinbranchen, er der udført test af proptrækkere, og sommelierer, bartendere, tjenere, vinbønder og andet godtfolk vender altid tilbage til tjenerproptrækkeren.

Derfor kan man roligt sige, at der er overvældende empirisk grundlag for at udnævne tjenerproptrækkeren som verdens bedste proptrækker. 

Vi har samlet vores udvalg af tjenerproptrækkere lige her, så du kan gå på opdagelse i de mange varianter over den samme designskabelon. 

 

Se alle tjenerproptrækkere

 

 

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Kommentar(er) 1

  • Hanne Arendahl Maabjerg
    Hanne Arendahl Maabjerg

    Renoir

    Svar

Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør