Guide: Sådan serverer du et godt glas vin

Oprettet d.

Guide: Sådan serverer du et godt glas vin

Den perfekte servering af vin 

Hvornår skal man dekantere vinen inden servering? Hvorfor skal man i det hele taget dekantere sin vin, og hvilket vinglas skal man vælge? Der kan være mange spørgsmål, der melder sig, når man skal servere et glas vin til sig selv, eller til sine gæster, men det behøver faktisk ikke være så svært. Her får du en guide til korrekt servering af vin med gode råd om alt lige fra dekantering til hvilken temperatur din vin bør serveres ved. God fornøjelse!

 

 


Sådan dekanterer du din vin

Når man hælder vin over i en karaffel, kalder man det for at dekantere sin vin. Når dette gøres, er det primært af to årsager. Den første er at sørge for, at vinen bliver iltet, således at den fulde smag kommer frem og duften af vinen får lov til at sprede sig. Den anden årsag er at sørge for, at man ikke får noget sediment (bundfald) fra vinen med ned i glasset, som det skal drikkes fra. Måden hvorpå du forhindrer at bundfaldet ikke blandes med vinen, er at hælde vinen forsigtigt i en karaffel, uden at bundfaldet kommer med. 

 

Hav en lyskilde bag flasken, så du kan se når bundfaldet er ved at nærme sig flaskehalsen. Her er det en god ide at have fjernet hele folien fra flasken. På den måde er det nemmere at se, når bundfaldet nærmer sig halsen, når du hælder op. Husk at bruge en vin, der har stået oprejst et par dage, og som ikke har været rystet. Således kan vinen falde til ro og bundfaldet falde til bunds i flasken.

 

Se vores udvalg af karafler her

 

 

Temperatur infografik


Hvilken temperatur skal din vin serveres ved?

Vin skal helst serveres ved den rigtige temperatur, men hvilken temperatur skal vin egentlig serveres ved?  

 

Som en god tommelfingerregel bør hvidvine serveres mellem 7-13 grader og rødvine bør serveres mellem 12-18 grader. Der er dog nuancer, og lettere vine har grundlæggende bedre af en lidt køligere temperatur end fyldige vine. Et glas champagne, eller en anden form for mousserende vin, serveres helst frisk og dejlig ved en køleskabskold temperatur.  

 

Hvornår er vinen for kold eller for varm? Hvis din vin mangler aroma, så kan det være fordi, at den er serveret for kold. Det klassiske eksempel er en hvidvin, der er blevet opbevaret i køleskabet. Prøv at varme vinen lidt, ved at holde om glassets kuppel med begge hænder. Hvis du mærker en nærmest stikkende duft i næsen, når du dufter til din vin, så er den muligvis for varm. Giv den 15-20 minutter på køl, og prøv igen. 

 

Se vores udvalg af vinkøleskabe her

 


Hvilket vinglas skal man vælge? 

Der kan være stor forskel på at smage den samme vin i forskellige glas. Intensiteten i vinens aroma påvirkes af vinglassets kuppel. Det betyder for eksempel, at de mere delikate og aromatiske vine har godt af et vinglas med en stor rund kuppel, da denne vil samle mere aroma på grund af den større overflade.

 

En mere kraftfuld og krydret vin, vil omvendt have glæde af en mere snæver kuppel, der samler mindre aroma.  Det klassiske flute champagneglas ser sprudlende ud, og er velegnet til at bevare boblerne i mousserende vine, så festlighederne kan fortsætte natten lang. Er du ude efter mere aroma, så servér din mousserende vin i et klassisk hvidvinsglas. Det ser ikke helt så festligt ud som et flute glas, men dine smags- og duftesanser vil takke dig. 

 

Stilken på et vinglas påvirker i øvrigt ikke vinens duft og smag, men et glas uden stilk kan fungere rigtig fint i en mere afslappet setting. Når du drikker af et vinglas med stilk, så hold glasset ved stilken tæt på foden.  Du behøver ikke ligge søvnløs over, at du ikke har et Hermitage-glas eller et glas beregnet til Alsacisk Riesling Grand Cru. Du kan sagtens klare dig med mindre. Prøv dig frem og du vil opdage en forskel.

 

Se vores udvalg af vinglas her. 

Vinglas

Det rette værktøj til servering af vin 

En karaffel er guld værd, når din vin skal dekanteres, men der er også andet værktøj til servering af vin. En dråbefanger kan for eksempel være uundværlig, når du gerne vil undgå vinpletter på den fine hvide dug, eller på tøjet. Du kommer også langt med en hældetud, der sikrer at vinen bliver iltet ved servering, og samtidigt giver vinoplevelsen et eksklusivt præg. Vi kommer naturligvis heller ikke uden om en lækker proptrækker, f.eks. den gode gamle tjenerproptrækker, der ikke uden grund også går under navnet ”tjenerens bedste ven”. 

 

Download vores flotte infografik om servering af vin her.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør