Sådan køber du den bedste flaske vin

oprettet d. under Mini vinskole

Sådan køber du den bedste flaske vin

At købe vin minder en hel del om at købe musik i gamle dage. Den bedste vejledning og betjening får man hos en specialist.

Som man spørger, får man svar, siges det.

Jo flere mennesker, du spørger om, hvilken vin der er den bedste, desto flere forskellige svar vil du få.

Er en dyr, sjælden, gammel flaske fra det eksklusive champagnehus Krug nødvendigvis bedre end den der lækre læskende flaske rosé til fem Euro, du nød med dit hjertes udkårne over en sprød baguette med ost og paté til udsigten over Middelhavet i solnedgangen?

Der findes uendeligt mange kriterier og præferencer, der spiller ind, så et præcist svar (heldigvis) er så godt som umuligt.

Den analoge specialist

Derfor er svaret ikke hvilken flaske, men hvordan man finder den. At købe en god flaske vin minder lidt om at købe musik i gamle dage. Det handler om, hvor du finder din vin.

Find en rigtig vinhandel i dit område. Lær ham eller hende at kende og lad din vinhandler lære dig og din smag at kende. Jo mere, din vinhandler (eller pladepusher) kender til dine præferencer, desto større er chancen for at din næste flaske vin rammer lige i øjet.

Der er stor sandsynlighed for, at vinhandleren vil stille dig et par indledende spørgsmål. De kan gå på hvilke vine, du bedst kan lide, hvad du skal bruge vinen til, dit eventuelle budget og så fremdeles. Her er det en god hjælp, hvis du kan indsnævre det til geografi, druesorter eller farve.

Et spørgsmål om stilart

I vinkredse findes begreberne moderne og traditionel stil. Disse begreber er meget generaliserende, og der findes masser af eksempler, der modsiger dette stærkt stiliserede billede, men det er dog alligevel gode måder at beskrive sine præferencer.

Med moderne mener man vine, der i stil minder om oversøiske vine fra især Sydamerika, Australien og USA. Altså ekspressive, fyldige, alkoholstærke, bløde, saftige, bulderbasser med masser af fad og fuld smæk på.

I den anden ende finder man udtrykket traditionel stil, som peger mod det mere klassiske billede af Frankrig, Italien og Tyskland. Her er kodeordene elegance, finesse, tørhed, tilbageholdenhed, syre, garvesyre og friskhed.

Det vil være til meget stor hjælp for en vinhandler, hvis du kan pege mod den ene eller anden retning.

Ping-pong og spendér lidt mere

Lad vinhandleren introducere dig for en smagsprøve eller to i butikken, og tillad dig at købe en flaske eller to efter anbefaling.

Vend tilbage til vinhandleren, når du har drukket flaskerne, og gerne mens du har dem i nogenlunde frisk erindring. Giv feedback, sig din mening og forklar gerne hvordan, flaskerne smagte eller ikke smagte dig.

Og giv dig så lov til at forkæle dig selv lidt. Giv den et lille nøk op ad prisstigen. Hvis du er vant til at bruge 80 kroner på en flaske vin, så prøv at gå op over 100-kronersmærket. Er smertegrænsen 150 kroner, så prøv en lige omkring de 180-200 kroner.

Denne leg fortsætter heldigvis ikke i det uendelige. Groft sagt går der en magisk grænse omkring de 300 kroner, hvor du begynder at betale for et lavt udbud med stor efterspørgsel mere end den høje kvalitet inden i flasken. Der er undtagelser til dette eksempel, men overordnet set er det ikke helt skævt.

Third strike and you are out

Hvis din vinhandler ikke rammer nogenlunde plet tredje gang, er det på tide at finde en anden vinhandler. Punktum.

Hvis der rammes plet, er det startskuddet til en masse gode og, ikke mindst, nye oplevelser i vinens verden. Ligesom med pladepusheren, er det sjovt at blive introduceret til noget nyt, der prikker til nysgerrigheden og udvider horisonten.

For ikke at snakke om glæden ved at din vinhandler, pladepusher eller slagter tænker på dig som en, det er umagen værd at gøre glad.
 
Vi kan derfor koge det hele ned til disse tre tips:

  1. Lær din vinhandler at kende, og lad din vinhandler lære dig at kende.
  2. Vov pelsen, og brug lidt flere penge på en flaske næste gang.
  3. Undlad trygt at spendere mere end 300 kroner på en flaske vin.

 
Og så findes der forresten ikke forkerte udtryk, når man skal beskrive smagsindtryk. Der findes nyttige termer og fagudtryk, som du vil lære hen ad vejen.

Husk, at hvis du vil have et godt uvildigt råd råd omkring dit valg af vin, så er du velkommen til at tage fat i os her.
 
Skål og god fornøjelse.

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier & Journalist

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar