Guide: Sådan vælger du det bedste vinkøleskab

oprettet d. under Guide vinkøleskab

Guide: Sådan vælger du det bedste vinkøleskab

Den ultimative guide til at vælge det bedste vinkøleskab

Når du træder ind i en butik, vil du som oftest have en kyndig ekspedient, der vejleder dig til det rigtige køb. Det samme kan være svært via internettet.

Når du har læst denne guide om valg af vinkøleskabe, vil du være i stand til at vælge det helt rigtige vinskab. Guiden hjælper dig til at besvare de mest centrale spørgsmål, som du bør have med i dine overvejelser. 

Hvorfor vinkøleskab? 

Hvorfor skal du overhovedet have et vinkøleskab? Medmindre, du har adgang til en dyb kælder med stabil temperatur året rundt, er et vinskab det bedste, du kan gøre for din vin.

Til forskel fra et traditionelt køleskab, holder og fordeler et vinkøleskab temperaturen bedre og mere stabilt.

Når du skal passe på dine mest skattede vine er en stabil temperatur essentielt. Det samme gælder UV-stråling og rystelser, som helt bør undgås. Et godt vinkøleskab holder styr på alle tre ting gennem et computerstyret system til temperaturkontol, glaslåger med UV-filter og silikoneophængte kompressorer.

Vil du udstyrsnørde den hele vejen, kan du med fordel kigge efter et vinkøleskab med aktiv luftbefugtning.

 

Se alle vores vinkøleskabe

Antal kølezoner - et vinskab med en eller to temperaturzoner?

To typer vinkøleskabe. En temperaturzone eller to temperaturzoner. Klik for at se alle vinskabe med en zone.

Ønsker du at lagre og modne din vin i lang tid, holder og udvikler vinen sig bedst ved en fast og stabil temperatur på 12-14 grader celsius. Det gælder både rød, hvid, rosé, mousserende og dessertvin. I dette tilfælde vil et vinkøleskab med en enkelt temperaturzone være tilstrækkeligt. Går du efter langtidsopbevaring, kan du med fordel kigge i vores kategori vinopbevaringsskabe.

Er formålet ikke langtidsopbevaring, men derimod et ønske om altid at have vinen servingsklar ved den rette temperatur, anbefaler vi et vinkøleskab med to kølezoner. På denne måde kan du holde dine vine klar ved forskellige temperaturer:14-16 grader celsius til de røde vine, samt 6-8 grader celsius til hvid, rosé, bobler og sågar øl. 

 

Se alle vinskabe med to zoner

Placering af vinkøleskabet

Hvor skal vinkøleskabet stå? Du ved det måske allerede. Hvis ikke, så bør du tage dette med i grundig overvejelse, når du er på udkig efter et vinskab. 

Groft sagt, kan du inddele placeringen af et vinkøleskab i tre kategorier: Fritstående, til indbygning samt integrerbare vinkøleskabe. For alle vinkøleskabe, uanset placering, er der en gylden regel: luftcirkulation. Skabet skal kunne suge frisk luft ind i bunden fortil, og det skal kunne komme af med den varme luft opad og bagtil. Ellers skal skabet bruge unødvendige mængder energi til at køle ned, hvilket medfører stort energiforbrug, støjgener og slitage på materiellet.

I videoen herunder fortæller Jakob mere om de tre typiske kategorier af vinkøleskabe.

 

1. Fritstående vinkøleskab

Den mest almindelige placering af et vinkøleskab er fritstående på enten gulv eller bord. Det er vigtigt, at du placerer vinkøleskabet således, at der er et par centimeter luft til hver side samt bagved. 

På den måde sikrer du, at vinskabet kan komme af med den overskydende varme luft. 

2. Indbygget vinkøleskab

Vinkøleskab til indbygning under køkkenbordplade. Se alle vinskabe til indbygning.

Et vinkøleskab til indbygning har normalvis samme bredde som et almindeligt køkkenmodul (60 cm). Det betyder, at du kan hive et køkkenelement ud, og indsætte et vinkøleskab i stedet. Du kender garanteret allerede konceptet fra opvaskemaskiner under bordpladen. 

Ønsker du et vinkøleskab til indbygning, er det vigtigt, at du vælger et, der er forberedt til det. Som oftest har vinskabet indsugning af luft i bunden af fronten nede ved soklen.

Nogle modeller som for eksempel PNG46S-HHB fra danske PeVino har indskudt sokkel, som gør at du kan installere din normale køkkensokkel hen foran vinskabet. Det giver en flot helhed i køkkenets design. Vælger du denne løsning, skal du huske at montere en rist i køkkensoklen foran skabet, for at der stadig kan komme luft ind til vinskabet i bunden. Dertil skal du sørge for, at vinkøleskabet kan komme af med varmen ved at have mindst et par centimeters frirum fra skabets topplade og op til undersiden af bordpladen. Du skal i hvert fald have en eller anden form for udluftning bagtil.

Har du brug for inspiration til en løsning, kan vores specialister hjælpe dig med tips, tricks og gode erfaringer. 

 

Se alle vinskabe til indbygning

3. Integrerbart vinkøleskab

Se alle integrerbare vinskabe. Vinkøleskab til integrering inde i et køkkenkabinet.

Dimensionerne på et integrerbart vinkøleskab passer som oftest ind i et køkkenmodul. Det vil sige, at vinskabet - til forskel fra et indbygget - ikke erstatter et køkkenmodul, men passer ind i et eksisterende modul. Lågen på vinskabet har derfor samme bredde som køkkenmodulet for at dække køkkenskabets sider, mens selve vinskabet er en smule smallere for at passe ind i køkkenmodulet. 

Når du vælger at integrere et vinkøleskab i et eksisterende køkkenskab, er det vigtigt, at der er plads til at den varme luft kan sive ud bagtil og opad til fri passage i toppen af skabet. Du kan eventuelt selv skære hul i toppen af køkkenskabet. Er det et synligt sted, kan du dække med en flot rist i aluminium eller lign. 

Ligeledes skal du have et luftindtag i bunden af køkkenskabet, ved at installere en rist eller lignende i soklen. Generelt kan man sige, at alle vinskabe skal have mulighed for at suge luft ind i bunden og skal kunne komme af med varmen som stiger opad.

Se alle integrerbare vinskabe

Den fysiske størrelse

I tilæg til punktet om placering af vinskabet, bør du overveje, hvor stort skabet fysisk kan/skal være. Skal skabet stå under bordpladen i køkkenet, duer det naturligvis ikke, at skabet er højere end bordpladen.

Skal skabet stå i kælderen, er det også vigtigt, at du har opmålt dimensioner af kældertrappe og lignende adgangsforhold, så du er sikker på, at vinkøleskabet rent faktisk kan komme ned ad trappen. 

Antal flasker i vinkøleskabet

En anden vigtig overvejelse du bør gøre dig er, hvor mange flasker du skal opbevare. Vores erfaring er, at man gør klogt i som tommelfingerregel at lægge 50% oven i antallet af flasker, hvis der er tale om et vinskab til langtidsopbevaring. Det skyldes, at når man opbygger en samling, vil der være en større indadgående trafik af flasker end udad. Behovet for flaskekapacitet vil stige hurtigere end man lige regner med, hvis man er ramt af en vinsamlerbacille.

Til et 2-zonet serveringskab er det oftest en smule nemmere at beregne, hvor mange flasker du har behov for at kunne opbevare, da flowet og udskiftningen er større. 

Du skal for øvrigt være opmærksom på, at de fleste producenter opgiver flaskekapaciteten som et absolut maksimum, hvor de fleste hylder er taget ud. Flaskekapacitet er et stærkt konkurrenceparameter. 

Støj fra vinkøleskabet

Hvor meget støjer et vinkøleskab? Læs vores artikel om vinskabe, støjgener og akustik.

 

 

 

Et vinkøleskab støjer, som alle andre hvidevarer, en smule. Nogle mere end andre. I de fleste tilfælde er rummets akustiske forhold samt din egen følsomhed over for støj de to mest udslagsgivende parametre for, hvorvidt du bør gå efter et specielt lydsvagt skab eller ej. Vi kategoriserer vinskabe med et støjniveau på 40 dB eller mindre for støjsvage. 

Grundlæggende er vinkøleskabe med massive døre uden glas samt en enkelt temperaturzone oftest blandt de mest støjsvage. Ønsker du at læse mere om støj fra vinkøleskabe, og hvad du kan gøre ved det, kan du læse vores udførlige guide: Hvor meget støjer et vinkøleskab?

 

Energiforbrug og lavenergi

Når vinkøleskabets blæsere og kompressor sørger for at holde dine vine tempererede, bruger skabet strøm. Hvor meget afhænger af flere forhold. 

Jo nemmere skabet kan komme af med den varme luft bagtil eller til siden, desto mindre skal skabet arbejde for at køle. Alene det forhold nedsætter strømforbruget. Derudover er visse vinkøleskabe bedre isoleret end andre. Den bedste isolering opnås ved en massiv dør.

Hvorvidt en forskel i energiforbruget på et par kWh pr. år betyder noget for dig, er et spørgsmål om temperament. Du kan selv udregne din udgift pr. kWh med to skabes forskelle i energiforbrug, og se hvor meget det betyder for dig. 

 

Se alle lavenergi-vinskabe

Bevar jordforbindelsen, når du tilslutter dit vinkøleskab!

Det er vigtigt, at du tilslutter dit vinkøleskab til en stikkontakt med jordforbindelse. Både for din egen sikkerhed, men også fordi nogle vinskabe (særligt termoelektriske vinskabe) kan risikere ikke at virke korrekt, hvis ikke de er tilsluttet en aktiv jordforbindelse. Alle vores vinkøleskabe leveres med en såkaldt Schuko stikprop, som er standarden i de fleste lande i Europa. Dette er en 2-benet stikprop med sidejord. Mange danske hjem har en stikkontakt med dansk hjem (3 ben). I de tilfælde skal du tilkøbe denne adapter, som nemt kan klikkes på. Alternativt skal du eller en autoriseret elinstallatør skifte stikproppen til den danske 3-benede stikprop, som du også kan tilkøbe her. Læs mere om bevarelse af jordforbindelsen og de forskellige stiktyper på Sikringsstyrelsens hjemmeside.

Vinkøleskabets finish og detaljer

For mange af os er et vinkøleskab en lille oplevelse i sig selv, da et vinskab dybest set er en elektronisk vinkælder. Vælger du at gå lidt op i finish og design, forstærkes denne oplevelse naturligvis.

De dyrere skabe kommer som oftest med flere veludførte detaljer, som kan imponere selv den mest inkarnerede skeptiker.

Et godt eksempel er udtrækshylder på teleskopskinner med kuglelejer, som gør dig i stand til at trække din vinsamling ud til skue i et imponerende let tag. Denne feature ses hos enkelte modeller fra Liebherr. Ved vinkøleskabe fra PeVino er det standard på alle modeller.

PeVino og EuroCave vinkøleskabe er generelt blandt de ypperligste, når det gælder finish og detaljer. PeVino kommer som standard med dæmpbar belysning i hele fem forskellige farver. 

 

Se alle vinskabe fra PeVino

Vinkøleskab - Det skal du tænke over 

For at opsummere det hele, er der altså disse punkter, du bør tage i overvejelse, når du er på udkig efter et vinkøleskab.

 1. Hvad skal du bruge det til? Lagring eller servering?
 2. Hvor skal vinkøleskabet stå? Fritstående, indbygning eller integrering?
 3. Størrelse og flaskekapacitet.
 4. Støj og akustiske forhold.
 5. Energiforbrug. Hvor vigtigt er det for dig?
 6. Design, detaljer og features.

 

 

 

 

Bente Schörbach

Kunderådgiver - Butik Hillerød

 


Kommentar(er) 21

 • Jonas Glintborg Højlund
  Jonas Glintborg Højlund

  Jeg er på udkig efter et integrerbar vinkøleskab til et Ikea modul på 60/60/80. Synes ikke rigtig, at jeg kan finde nogen model som passer.

  Svar

 • Bent Hansen
  Bent Hansen

  Hej Rigtig gode forklaringer mellem alle jeres varianter af vinskabe. Jeg har ledt lidt efter om i har eller der findes et vinskab , som hat låge både som front og “bagside” således at man kan tage vinen ud fra begge sider. Vi påtænker nemlig at lade køkkenskabene danne en væg mellem køkken og alrum, men hvor man kan tilgå indholdet fra både køkken og alrum.

  Svar

  • Loui
   Loui

   som kommentar til af Bent Hansen

   Hej Bent, tak for dit indlæg. Et køleskab med låge på front og bagside er desværre ikke noget, som vi ligger inde med. Venlig hilsen Loui.

   Svar

 • Nanna
  Nanna

  Hej Er det muligt at plasere et vinskab under bagerovn ?

  Svar

  • Loui
   Loui

   som kommentar til af Nanna

   Hej Nanna, tak for din henvendelse. Det er muligt at placere et vinskøleskab under en ovn. Det kræver bare, at du kigger efter de integrerbare skabe og er opmærksomme på de forskellige mål samt brugermanualen på de enkelte skabe. Her er et link til vores udvalg af integrerbare skabe: https://www.wineandbarrels.com/shop/2-vinkoeleskabe-vinskabe/#!?filter=%7B%22minPrice%22:399,%22maxPrice%22:176999,%22data%22:%7B%22c_51%22:%5B%22c%7C51%7CIntegrerbart%7C0%22%5D%7D,%22lastUpdated%22:%22c_51%22%7D&orderProp=SortPrice

   Svar

 • Robert Gaardbo
  Robert Gaardbo

  Hej! Jeg kan ikke helt gennemskue sammenhænget imellem vin opbevaringsskabe og vinkøleskabe. I hævder at man helst skal have et opbevaringskøleskab. men ikke helt udspecificere hvorfor? jeg vil nemlig rigtig gerne have 40-50 flasker opbevaret i mange år. Kommer det an på kompressoren? Silikoneophænget som findes i alle vinkøleskabe, eller kun i de dyre/store opbevaringsskabe? Eller noget helt andet? Mvh Robert

  Svar

  • Loui
   Loui

   som kommentar til af Robert Gaardbo

   Hej Robert, Tak for din henvendelse. Der er som sådan ikke tale om forskellige produkter, når vi taler vinkøleskab kontra opbevaringsskab. Forskellen ligger mere i det tekniske. Fx indeholder et vinkøleskab flere features i form af flere zoner, lys, udtræksbare hylder og generelt bedre tilgængelighed. Alt sammen ting som er praktisk, hvis man i ny og næ skal have en flaske ud til at åbne, og hvis man har både rød, hvid, bobler, mm.. Mht. opbevaring handler det mere om volume og evt. muligheden for stabling af flaskerne, fordi pointen er, at flaskerne skal ligge i længere tid. Er der tale om primært rødvine, som skal ligge i mange år, kan man fx gå efter et skab med 1 zone. Jeg håber, at det besvarer dit spørgsmål. -- Med venlig hilsen Loui

   Svar

  • Robert Gaardbo
   Robert Gaardbo

   som kommentar til af Loui

   Så hvis jeg har noget vin jeg har henblik på at opbevare i mange år, så er et vinkøleskab med lavt støj niveau også fint? har nemlig hørt, at for at opbevare den bedst muligt, er det vigtigt at have silikoneophænget, lavt støjniveau samt at det er uden vibrationer i selve kammeret.

   Svar

  • Loui
   Loui

   som kommentar til af Robert Gaardbo

   Hej Robert, ja, det er korrekt forstået. Et vinkøleskab med lavt støjniveau og uden vibrationer er optimale forhold for at opbevare vin i længere tid.

   Svar

 • Kasper Poulsen
  Kasper Poulsen

  Hej. Vil gerne købe et vinkøleskab til et garagerum. Det er frostfrit men temp kan blive ned til et par grader. Er der nogen skabe der egner sig til det? Mvh Kasper

  Svar

  • Morten Østergaard
   Morten Østergaard http://www.Wineandbarrels.com

   som kommentar til af Kasper Poulsen

   Hej Kasper Vi har nogle skabe som er egnet til dette. For at yde den bedste vejledning, er du meget velkommen til at ringe til os på 7199 3344, så kan vi sammen gennemgå hvilke skabe der er egnet til dette. Vi ser frem til at høre fra dig, Hilsen Morten

   Svar

 • Peter S
  Peter S

  Jeg vil gerne købe et vinkøleskab men har dog det problem, at temperaturniveauet i det rum det skal stå i svinger mellem 0 og 25 grader (uopvarmet anneks). Kan det lade sig gøre? Nogle modeller i kan anbefale?

  Svar

 • Finn A
  Finn A

  Hej Jeg overvejer at købe et Vestfrost 414 men så ser jeg en del dårlige anmeldelser på dette, er der mange problemer med denne model?

  Svar

  • Nikoline
   Nikoline

   som kommentar til af Finn A

   Hej Finn Tak for din kommentar. Vestfrost FZ414W er et rigtig fint skab, man skal dog huske at installere det korrekt så det får den luft det skal have og ikke går i stykker. Dette gælder alle vinskabe på markedet.. Du er mere end velkommen til at ringe til os på 71 99 33 44. Så vil vi meget gerne vejlede dig i installation og indstilling af skabet. God dag.

   Svar

 • Susie Hansen
  Susie Hansen

  Jeg vil rigtig gerne købe et vinkøleskab til min svigersøn når han bliver 30 år Ved ikke om det er muligt til en pris af Max 2500 kr. Har googlet jeres hjemmeside og syntes den så god ud. Det der er vigtigt er, at han elsker vine fra mange lande, bare de er gode og kraftige, det kunne været en Brunello fra Italien. Vin fra alle lande. Max 21 flasker. Håber Klaus vil komme med en mulighed.

  Svar

  • Daniel
   Daniel

   som kommentar til af Susie Hansen

   Hej Sussie Tak for din kommentar. Det lyder som en rigtig god gave! Vi har dette vinkøleskab fra Cavecool med plads til 21 flasker: https://www.wineandbarrels.com/shop/298-cavecool/3072-cavecool-dandy-garnet-21-flasker-2-zoner-sort/ Dog er prisen lidt højere end dit budget. Du har også mulighed for at sende os en mail på salg@wineandbarrels.com eller ringe til os på tlf. nr. 71 99 33 44 for at få kyndig vejledning, bl. a. af Klaus. Vi ser frem til at høre fra dig. Rigtig god dag. Mvh. Daniel - Wineandbarrels

   Svar

 • Hans-Henrik Lauridsen
  Hans-Henrik Lauridsen

  Hej. Vi skal lave et nyt køkken, og vil gerne tænke et vinkøleskab ind i en køkken-Ø. Har I en model der kan indbygges ved siden af alm. skabe/skuffer som er 40 cm i bredden? Hvor meget plads / luft kræve omkring køleskabet? mvh Hans-Henrik

  Svar

  • Hans-Henrik
   Hans-Henrik

   som kommentar til af Hans-Henrik Lauridsen

   Hej Hans-Henrik, Jeg vil meget gerne hjælpe dig med at finde et vinkøleskab som passer dine behov og ønsker. Har du mulighed for at sende en mail til os på info@wineandbarrels.com, så kan jeg sende dig nogle forslag via din mail? Mange hilsner Amanda Shahin - Wineandbarrels

   Svar

 • Margit Jensen
  Margit Jensen

  Mange gode forklaringer om Vinkøleskabe ....hvad er prisen på disse skabe ...... Jeg overvejer på et tidspunkt at få et der er større. Venligst Margit Jensen

  Svar

  • Michael Kahr Jørgensen
   Michael Kahr Jørgensen

   som kommentar til af Margit Jensen

   Hej Margit. Tak for dit spørgsmål. Du kan finde alle vores vinkøleskabe her: https://www.wineandbarrels.com/shop/2-vinkoeleskabe-vinskabe/. I venstre side er der en masse måder, du kan filtrere i vores store sortiment. Man kan filtrere på størrelse, energiforbrug, støjniveau og en masse andre parametre. På den måde vises kun de skabe, du er på udkig efter. Jeg håber, du finder noget godt. Du er selvfølgelig også meget velkommen til at tage kontakt til os,. Mvh Michael - Wineandbarrels

   Svar

Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør