Fordelene ved langtidsopbevaring af vin

Oprettet d.

Fordelene ved langtidsopbevaring af vin

Fordelene ved langtidsopbevaring af vin

Omkring 90 % af den købte vin forbruges inden for 24 timer efter købet. Men de fleste vine har stor gavn af langtidsopbevaring af vin.

Når du modner vin, gør du det først og fremmest for at højne oplevelsen af vinen til dens fulde potentiale. Vin er en levende organisme, der stammer fra frugter, som er et organisk materiale. Ligesom en frugt er der en specifik tidsramme, hvor den er moden, og hvor smagen, konsistensen og det generelle udseende har sit fulde potentiale. 

Det samme kan siges for vin, og ved at modne yngre vine skaber du en bedre balance, som igen giver dig en bedre vinoplevelse. Når du modner vin, forsøger du at opnå den perfekte balance mellem syre, alkoholindhold og vinens primære noter. 

Kort sagt kan vinældning være som at forvandle en larve til en sommerfugl. 
Hvis du oplever balancen og nye nuancer af lagret vin, vil det ændre dit vinperspektiv. 

Ældet vin, hvor skal jeg starte?

Et godt udgangspunkt for at prøve lagret vin og opleve de forskellige nuancer, som en vin udvikler over tid, vil være at prøve noget, der kaldes "vertikal vinopbevaring og smagning". Samme producent, samme variant, men forskellige aldre, det giver dig mulighed for at opleve forandringen i vinen med alderen. 

Hvilke vine du skal vælge til langtidsopbevaring?

Der er et stort udvalg af vine at vælge imellem, men en god tommelfingerregel er at vælge vine fra en "god årgang", men hvad indebærer en god årgang? En god årgang er kort sagt et særligt år, hvor vindyrkning og -høst var fantastisk med hensyn til udefrakommende effekter, såsom moder natur, og derfor blev fejret med høje bedømmelser.

Druer er en naturlig vare, som er meget modtagelig over for vejrforhold som temperatur og regn. Derfor er en god årgang et særligt år, hvor dyrkningen, høsten, produktionen og den indledende aldring gik rigtig godt.

Så når du vælger en vin til langtidsopbevaring, kan en kandidat være en vin fra en god årgang, da vinen har været under optimale forhold og har udviklet sig pænt. Derfor matcher alderen heller ikke direkte priserne på vin inden for samme sort og producent.

En flaske fra samme producent og variant fra 2007 kan være dobbelt så dyr som en flaske fra 1994, hvis forholdene svinger. 

Storytelling

Der kan være mange fordele ved langtidsopbevaring af vin. Ikke alene udvikler du nye aromaer og noter over tid, vinen fra selve årgangen bliver også mere sjælden, og derfor vil priserne på nogle årgange også stige. 
Prisstigningen på lagrede vine kan begrundes i den tid, hvor nogen har holdt vinen på optimale vilkår og muligheden for at opleve noget sjældent og gammelt. 

Flasker og etiketter

Har du prøvet flere vine fra samme vinmark og vinvariant, vil du kunne opleve den udvikling og transformation, som varianten har gennemgået gennem tiden. I den individuelle smag, subtile forskelle på etiketter, i flaskedesign og korktype, hvilket giver nogle gode historiefortællingsoplevelser.

Når man ser på vintagevin, der har været opbevaret, er et vigtigt tip at se på "ulagen" (rummet mellem kork og vin), hvis vinen er på niveau med flaskens skulder, kan vinen have været udsat for en eller anden form for traume under lagrings- og lagringsprocessen. Dette kan skyldes de forhold, hvorunder vinen blev opbevaret. Hvis temperaturen var for høj, kunne det have fået vinen til at lække, eller hvis vinen blev opbevaret lodret, kunne proppen være tørret ud og ladet luft oxidere vinen. Derfor vælger du at lagre en vin horisontalt i længere tid i jagten på den perfekte "modenhed."

Proppen

Korktilstanden kan også fortælle en historie om alderen og i hvilken stand vinen har været opbevaret. Vin og kork er både levende og åndbare organismer, hvilket betyder, at de er modtagelige over for ændringer i temperatur, vibrationer og lys.
Vin, der opbevares korrekt, vil have kontakt med proppen og har derfor farvet bunden af proppen, og afhængigt af hvor længe farven og nuancen kan skifte fra lysere til mørkere. Hvis proppen er tør, betyder det, at der kommer luft ind i vinen, og den kan begynde at oxidere og nedbryde vinen. Det kan også få vinen til at sive ud, så pas på lagret vin med pletter, der løber ned ad flasken. 

Porøse propper

Med alderen kan proppen blive ret porøs og svær at åbne uden at ødelægge selve proppen. Derfor er det bedst at være forsigtig. Tag dig god tid til ikke at brække proppen, når du åbner den. Du kan også bruge en speciel proptrækker som f.eks. "The Durant", der gør det muligt at gribe fat i proppen ikke kun oppefra, men også fra siderne mellem glasset og proppen ved hjælp af to tynde blade på hver side. 

Sådan oplever du en lagret vin

Når du åbner en lagret flaske vin, er der 3 hovedområder, du skal fokusere på, vinens udseende, smag og aroma. De vil alle udvikle sig med alderen og fortælle en historie. 

Vinens udseende 

Når du hælder vinen i glasset, kan vinens samlede udseende fortælle dig meget om selve vinen. Farven og menisken kan fortælle dig meget om alder og tilstand. 

Når man ser på yngre vine, vil de normalt have en mere levende farve og en særlig glans og/eller glans. Hvis du vipper vinen i glasset, kan du se på kanten eller "menisken", som den hedder, og hvis den ser vandig ud, er det også et tegn på en yngre vin. 

For at undgå at åbne vinen for tidligt kan du bruge en Coravin. Coravin har en række forskellige produkter, der har specialiseret sig i at udvinde vin fra flasker, mens vinen konserveres.

Hvorfor falmer vin, og hvad skaber vinsediment?

Rødvinen absorberer sin farve fra vindruens skind under vinfremstillingsprocessen. Under denne proces ekstraherer det også en gruppe af fenoler, f.eks. tannin. Dette er fenolen, der er ansvarlig for den smag/følelse, du får af fugt, der spreder sig fra munden og efterlader den tør. 

Når rødvinen begynder at ældes, vil disse fenoler begynde at binde sig til hinanden og skabe sediment, og det er det, der får en rødvin til at falme over tid i opbevaringen. 
Jo ældre en rødvin bliver, desto mere falmet og mørkere bliver den, og den vandige kant af "menisken" begynder at forsvinde. 

Hvornår og hvordan dekantere du vin?

Med ældre vine er det en god idé at dekantere vinen for at reducere sedimentet i vinen, når den drikkes. Der er mange måder at dekantere en vin på. Traditionelt ville du holde vinflaskens hals over en let og langsomt begynde at hælde vinen i en karaffel, mens du ved hjælp af lyset kigger efter sediment gennem flaskehalsen. 

I dag findes der et stort udvalg af mærker, som laver vinkarafler, hvilket fjerner den menneskelige fejl. Et eksempel på en avanceret dekanter kunne være iSommelier, som gør alt for dig, og du kan overvåge dens fremskridt via en app. En mere analog vinkaraffel kunne være Pulltex-Decanter vintragten med filter, som gør det samme, men mere traditionelt.

Smagen af lagret vin 

Hvis din vin har lagret sig godt, vil du gerne smage en god balance mellem syrlighed, alkohol (varme) og en tydelig primær frugt. Efterhånden som vinen udvikler sig med alderen, vil mange af de sekundære noter desuden blive tydeligere. Det skal være som at spise et modent æble eller appelsin, hvor smagen er meget rigere, og smagsdybden er meget tydeligere. 
Hvis en vin nærmest er frugtig som syltetøj, er det et tegn på en yngre vin, men som potentielt kan have glæde af at blive ældre, så der kommer en bedre balance. 

Når vinen ældes i lang tid, vil vinens struktur ændre sig og blive fløjlsblød. Det giver dig mulighed for at smage mere af vinens smagslag. Den kan sammenlignes med at smage sødmælk (yngre vin) til 2 % mælk (mellemlagret vin) til skummetmælk (langtidslagret vin), den yngre vin dækker din palet og er federe og rigere, som ligger længere, hvor smagen i lagret vin er meget mere raffineret.

Hvordan smager det, hvis min vin er proppet?

Hvis en flaske vin har en fejlprop, ligner lugten normalt vådt karton eller et vådt dyr.
Så ved langtidsopbevaring af vin er der også en større risiko for, at vinen bliver defekt eller korkeret, da den har stået længere inde i flasken. Når proppen farver vinen, skyldes det normalt interaktion mellem visse svampe eller skimmel i træets bark og insekticid eller andre forurenende stoffer. 
Du bliver måske ikke syg af at drikke en korkvin, men smagsprofilen vil være langt fra, hvad producenten havde tænkt sig. 
Generelt er chancen for, at en flaske bliver farvet af proppen, én flaske i hvert tilfælde på seks.

Hvordan starter jeg med at ælde vin?

Der er mange ting, du skal tænke på, når du vil opbevare din vin i lang tid. Derfor har vi lavet en omfattende guide til, hvordan du opbevarer din vin korrekt, hvor du kan lære, hvordan du opbevarer din vin optimalt. Men et vinkøleskab og et smukt vinreolsystem ville være et godt sted at starte rejsen. 

Tilbehør til lagret vin

Hvis du er interesseret i tilbehør, der vil højne din oplevelse med lagret vin, så har vi samlet det tilbehør, der er nævnt i denne artikel, og et par andre, der vil hjælpe dig med at fuldende din vinoplevelse.

The Durand

En populær proptrækker, der har 2 tynde blade kaldet "Ah-So", som vil gribe fat i siderne af proppen i kombination med den traditionelle "Helix", der gør det nemmere at fjerne porøse propper fra lagret vin. Der findes mange varianter af dette system, men The Durant er en populær favorit blandt vinentusiaster og professionelle.

ISommelier- og Pulltex-dekantere 

En dekanter er et meget essentielt redskab til at skænke vin, der har lagret i længere tid. Den fjerner sedimentet fra din vin før servering, en praksis der har været brugt igennem hele vinens historie, men som er blevet forenklet og perfektioneret gennem årene. 

Coravin – Åbnings- og vinopbevaringssystem.

Coravin har en række forskellige produkter, der har specialiseret sig i at udvinde vin fra flaskerne uden at udvinde proppen. Med deres Timeless-serie kan du udvinde vin gennem proppen uden at åbne vinen og tilsætte argongas, så vinen bevares i mange år fremover. 

 

Konklusion

Der er mange fordele ved langtidsopbevaring af vin. Vin modnes og forfines med tiden, hvilket giver en bedre smagsbalance i vinen. Det er en helt ny vinoplevelse, hvor storytelling og historien om vinen er en lige så stor del af den som smagen selv. 

Har du spørgsmål til langtidsopbevaring af vin, er du meget velkommen til at kontakte os. Hos Wineandbarrels står vores eksperter altid klar til at guide dig på din vinopbevaringsrejse og fuldende din vinoplevelse. 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

Gør som titusindvis af andre vinelskere..