Derfor skal vin ikke trækkes op i god tid!

oprettet d. under Mini vinskole

Derfor skal vin ikke trækkes op i god tid!

Så er den vingal igen! 

Det er en skændsel mod god vinnydelse, at der stadig findes bagetiketter, pamfletter og salgsskilte med dette nytteløse tip. Heldigvis er rådet nytteløst og ikke direkte skadelig for vinen, men ”nytteløs” kan vi ikke bruge til noget.

Den lille kontaktflade, der skabes med ilten ved åbning af flasken hjælper på ingen måde vinen. Det gør ingen forskel, og rådet er så fjollet, at jeg forbavses over, at importører og producenter rent faktisk tror, at vi forbrugere hopper på den.

Vin skal have masser af luft

Det kan bare ikke passe! Det er for galt og lige lovligt groft! Nogen må gøre noget!  Jeg vil gøre noget ved det, og igen skal du hjælpe mig med at sprede budskabet.

Der skal altså mere til end sådan en lille overflade på omtrent halvanden kvadratcentimeter.

Grundlæggende er idéen om at ilte en vin inden servering særdeles god. Det intet mindre et fremragende koncept, og bestemt noget, vi alle burde være mere opmærksomme på!

Sådan ilter man vin

Heldigvis er der mange måder, du kan ilte din vin på. Allerbedst er karaflen, da den i ro og mag giver især unge vine tid til og plads til at ”åbne sig” og derved give mere smag og aroma fra sig. En times tid i karaflen til en ung vin inden servering er en god tommelfingerregel hjemme hos mig. Også, og måske ligefrem især, en ung forholdsvist billig vin fra supermarkedet får en tur i glasbaljen på den måde. 

Næstbedst er et ornli’ stort glas, der giver vinen plads til at åbne sig på samme måde. Udfordringen her er bare at holde nallerne væk i mindst en time, men giv vinen et godt sving i glasset inden du smager. Hvis ikke du er helt tryg ved at balancere et glas med vin i fri luft, så kan du lade glasset stå på bordet og dreje det rundt ved at holde på foden imens (altså glassets fod). Læs eventuelt blogindlægget om hvordan man holder på et vinglas og om hvordan man øver sig i at slynge vin i glasset.

Store rødvinsglas finder du som bekendt her på vores hjemmeside, men karafler vil jeg seriøst gerne slå et slag for. 

Dekantering eller iltning af vin - to slags karafler

Basalt set findes der to typer karafler.

Der er den bredbundede karaffel, der er beregnet til at give vinen en god gang ilt fra en stor overflade, og så er der den høje slanke karaffel, der egentlig er tænkt som en dekanteringskaraffel.

Dekantering betyder adskillelse af en væske fra et bundfald af partikler, og det gør man oftest med vine med en vis alder, der har udskilt bundfald i flasken. Karafler ser flotte ud på et bord, og de skaber stemning. De udstråler, at du tager vin seriøst, og så tjener de et fremragende formål. En karaffel får vin til at smage bedre, og det er det, det hele handler om!

Derfor vil jeg hermed appellere til dit samfundssind, og bede dig hjælpe mig med at aflive myten om at man bare skal åbne en flaske vin en halv time i forvejen. 

 

Fra bunden af min karaffel. Tak og skål.

 

 

 

 

Michael Kahr Jørgensen

Sommelier

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar