Iltning af vin

Oprettet d.

Iltning af vin

Iltning af vin

Iltning af vin er forskellen mellem en god vin og en fantastisk vin – og det er ikke nok at lade flasken stå og trække en time efter åbning. En vinilter, dekanteringsprop eller karaffel kan være din bedste makker, når du skal have vinen til at åbne sig helt og smage som gudernes nektar.

Vin ilter bedre … når der virkelig kommer ilt til

Vi har været inde på det før. Vin skal iltes. Og der skal masser af luft til. Derfor er onkel Erlings velmente råd om at lade flasken stå i en time på køkkenbordet efter åbning et lille skridt på vejen, men du er langt fra i mål. Skal du kunne få alle aspekterne af vinens aroma og de underliggende noter med op i næsen, når du tager en dyb indånding over dit glas, er halvanden kvadratcentimeter simpelthen for lidt plads til at give andet end overfladen i flasken tilstrækkeligt ilt.

I virkeligheden er der slet ikke så meget magi over at nyde en god flaske vin. Hvis vi går ud fra, at iltning er obligatorisk – og det er det! – kan din forberedelse stilles op som tre nemme trin:

  1. Undersøg, hvad vinen er for én – en lys ung vin skal være mere kølig end en ældre og kompleks vin.
  2. Åbn flasken og hæld indholdet op. Har du en dekanteringsprop eller en vinilter, er det her, du skal gøre brug af den. Hæld gerne om i en karaffel for den bedste iltning.
  3. Slyng indholdet rundt i glasset, tag en dyb indånding af aromaerne og smag.

Okay, vi fik stoppet rigeligt med små underdelinger ind under punkterne, men i virkeligheden er det ikke så svært. Du skal bare øve dig lidt. For eksempel kan du blive guidet til at holde glasset rigtigt og slynge vinen af vores dygtige sommelier. Du kan også læse videre og få lidt flere råd til måder at ilte din vin på.

Iltning sker ved dekantering eller omhældning af vinen

Der er mange måder, du kan ilte din vin på. Den allerbedste sker ved brug af en karaffel. Karafler har en stor flade i bunden og en forholdsvis bred hals, hvor ilten frit kan komme ned og blande sig med vinen. Især unge vine kan have godt af at ligge og hygge sig i en karaffel over en time, så de åbner sig og giver mere smag og aroma fra sig. Især de unge og billige vine fra supermarkedet kan virkelig have gavn af at blive hældt på karaffel.

Den mest simple metode til at ilte vin på, er at hælde et stort glas op. Og her mener vi ikke bare et glas i en dydig størrelse, hvor din næse lige kan være i toppen – nej, et ordentligt stort rødvinsglas, som du kan finde mange smukke udgaver af her hos Wineandbarrels. Her kan du virkelig fornemme vinen fra den store overflade, og med den lange stilk mellem pege- og tommelfinger kan du også give vinen i glasset en god slyngetur, så indholdet virkelig bliver luftet!

Hører du til den utålmodige type? Dekanteringsproppen kan være din redning

Kan du ikke vente en hel time mellem hvert glas vin, kan du bruge en dekanteringsprop, når du hælder vinen op i glasset. Er din vin allerede tempereret, skal du blot snurre glasset rundt nogle gange, og vupti, så er første mundfuld klar! Gode vinoplevelser er noget, man bør samle på. Vi kan bedst lide at forberede os til at gøre udgangspunktet så godt, at der skal minimalt arbejde til at få den gode oplevelse ud af enhver vin, vi nyder. 

En dekanteringsprop som Vagnbys Swan Decantiere gør bare livet lidt lettere med sine hele seks (!) funktioner. Det allervigtigste er, at når du har sat proppen på din vinflaske, ilter den automatisk vinen, mens du skænker. Det er så meget lettere at få smagen og duften til at sidde lige i skabet med sådan en smart dekanteringsprop.

En vinilter kan være et virkelig sjovt værktøj

Er du tålmodig og rolig på hånden, findes der endnu en metode til at hælde vinen op. Her er vi ude i en nicheløsning, der garanteret ikke er for alle – vinilteren. Den manuelle vinilter er virkelig et kunststykke for sig selv. Princippet i en vinilter er, at den ilter vinen enten ved at sidde på flasken, eller ved at du hælder vinen op i glasset eller karaflen gennem den.

Laguiole har skabt et komplet sæt, der enten giver dig eventyrlysten i øjnene eller slukker gløden i dem, for det kræver lige lidt ekstra tid og en rolig hånd at hælde en flaske vin op på den måde. Sætter du vinilteren ovenpå karaflen er der dog garanti for, at din rødvin har fået lige netop så meget ilt, som den skal have.

Den automatiske vindispenser er en genial – og dyr – vinilter

Den helt dyre løsning er både for entusiasten og den professionelle restaurant og vinbar. Winefit er helt igennem genial. Men her er dekanteren den billigste del af processen. Du skal bruge én af de specialdesignede hætter kaldet special caps til hver rødvinsflaske, du vil servere fra, en Winefit argon gaspatron – og selvfølgelig vindispenseren. De tre dele er nødvendige, for at vindispenseren overhovedet virker. Når du har sat de dem sammen, kan du tilføje en Winefit decanter (vinilter) i stedet for hældetuden og få din vin iltet, mens den hælder fra vindispenseren.

Det helt geniale ved Winefit er, at den præserverer hver enkelt flaske, så du kan opbevare den i op til 14 dage i køleskab, hvis den ikke er blevet tømt. Behovet er mest for den professionelle vinbar, restaurant eller lignende, hvor det vil være et tab at lade god vin gå til spilde. Men er man entusiast, kan man se det praktiske i at have en Winefit i huset, og har har man pengene til den, kan den bestemt anbefales!

Kom du nærmere at finde den rigtige måde for dig at ilte vinen på? Det håber vi. For god vin skal jo nydes iltet. Skål!


 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør