Vild med vin: Lad der være bobler

Oprettet d.

Vild med vin: Lad der være bobler

Nytårsaften nærmer sig, og dermed handler det om at have styr på sine bobler inden årets sidste (og for mange største) fest. Årets sidste dag, aften og nat hænger uundgåeligt sammen med bobler i den ene eller den anden variant, og derfor kigger vi på forskellene på de forskellige former for mousserende vine, samt hvilken type mad de passer til.

Rigtig mange forbinder nytårsaften med champagne, og det giver da også mening at fejre de største øjeblikke med de største og mest eksklusive bobler af dem alle. Men det er vigtigt at understrege, at der også findes andre typer af bobler end champagne, og at det i visse tilfælde kan give mere mening med disse lidt mindre kendte og mindre eksklusivt lydende mousserende vine alt afhængigt af konteksten.

 

De forskellige bobler

Nytårsaften er for mange ensbetydende med champagne, og det er bestemt også en festlig måde at afslutte/begynde året på. Man skal dog være opmærksom på, at champagne kommer i mange udgaver, og hver udgave egner sig til forskellige formål. Det mest grelle eksempel er fx, når en tør champagne serveres til kransekagen (eller andre søde retter). Det er simpelthen bare synd for den friske, elegante og tørre drik og vil få den til at fremstå sur og bitter holdt op mod den søde og marcipanfyldte kransekage.

For at undgå et mismatch mellem champagnen og maden, er det fordelagtigt at have styr på de forskellige tørhedsniveauer indenfor champagne (og for cremant og cava). Brut nature er den tørreste form for champagne, der findes, og den er vitterlig knastør. En sådan udgave har godt af et sprødt og salt modspil fx i form af salte snacks som chips, nødder eller oliven. Extra brut er stadig til den meget tørre side men er mere balanceret og har stadig godt med dybde og kan derfor med fordel anvendes til de mere fyldige og komplekse retter som fx lynstegte kammuslinger eller en lakse- og tuntatar. Brut er den mest udbredte type champagne og behøver som sådan ikke en madledsager. Den står perfekt alene eller til lidt lette snacks, men den kan også sagtens parres med frisk fisk og skaldyr. 

Extra dry er ironisk nok mere sød, end den er tør, men befinder sig cirka midtpå på skalaen, og kan derfor være en fornuftig velkomstdrink til dem, som finder mere konventionel champagne for tør. Med en sec bevæger vi os over i den mere sødlige afdeling, og her kræver det enten en sød tand eller den førnævnte kransekage. De sidste to varianter er demi-sec og doux og indeholder en hel del restsukker, men de fremkommer yderst sjældent. Bliver man præsenteret for sådan en flaske, så er det enten frem med de friske bær eller en anden let og sødmefuld dessert.

Crémant minder på mange måder om champagne og bliver både lavet på de samme druer (Pinot noir, Pinot meunier og Chardonnay) og på samme metode. Forskellen er bare, at en cremant ikke kommer fra champagneområdet men kan til gengæld komme fra resten af Frankrig, som fx Bourgogne, Loire eller Alsace. Rent smagsmæssigt kan man også skelne mellem de forskellige tørhedsgrader ligesom med champagne, men helt generelt er cremant mere blød, afrundet og, næsten som var det bevidst ligesom navnet, mere cremet i smagen. Overordnet set får man også en del value for money med cremant, så hvis budgettet ikke helt er til champagne, så er dette en oplagt afløser.

Cava er Spaniens bud på bobler og kommer stort set altid fra Catalonien og er lavet på druerne Parellada, Xarello og Macabeo. Cava er oftere lidt grovere og mindre elegante i stilen end fx champagne, men til gengæld kommer man virkelig langt for væsentligt færre penge. Cava fås også i forskellige sødme- og tørhedsgrader på samme måde som champagne, og om sommeren er det oplagt med en frisk roséudgave.

Prosecco kommer fra Veneto i Norditalien og vil nok lede de flestes tanker hen på en Aperol Spritz, hvilket er en klassisk velkomstdrink især om sommeren. Isoleret set er prosecco blødere, mere skummende og lidt sødere i smagen end champagne, cremant og cava, og det er grundet denne sødmefulde smag af ferskner og mandel, at den egner sig godt som opblanding til drinks eller til folk med en lidt sødere tand. Har man fat i en af de mere sødmefulde proseccoer, så nærmer vi os en oplagt ledsager til kransekagen, når klokken slår midnat nytårsaften. Det er i øvrigt værd at bemærke, at hvis der står extra dry på en flaske prosecco, så er den ikke knastør, men det er blot italienernes måde at sige, at den i hvert fald ikke er sukkersød.

Moscato (eller Moscato d’Asti) er en af de sødeste former for mousserende vine på markedet og holder sjældent en alkoholprocent på mere end 7%. For mange er det en oplagt aperitif om sommeren eller til at hælde udover en sorbet, og hvis man virkelig er udstyret med en sød tand, så er det måske den bedste ledsager af alle til kransekagen.

Servering og match med mad

At champagne og andre bobler skal opbevares køligt, er nok ikke nogen hemmelighed for nogen. Det er dog vigtigt at nævne at det, især med champagne, ikke handler om at servere boblerne så kolde som muligt. Faktisk bør langt de fleste champagner (og gerne dem med lidt krop, dybde og fx fadlagring) gerne nydes ved en 10-12 grader for bedre at fremhæve alle smagsnoterne. Tilsvarende kan det være fordelagtigt at nyde sine bobler stille og rolig indenfor i varmen, inden man stiller sig ud i frostgraderne og kigger på/tænder for fyrværkeriet.

En god tommelfingerregel er, at jo sødere en vin er, jo koldere skal den drikkes. Det samme gør sig gældende for alder, hvis der fx er tale om en årgangschampagne (de fleste champagner på markedet er dog NV = non vintage), hvor yngre bobler gerne må drikkes koldere end bobler med alder. Skal boblerne drikkes til mad, så har madens temperatur også noget at skulle have sagt. Er der tale om en kold anretning som fx ceviche, så skal boblerne også være godt nedkølet, mens en stegt kylling med svampesovs gerne må ledsages af en mere tempereret champagne.

Sidstnævnte er et godt eksempel på, at champagne kan drikkes til stort set alt og ikke kun er velegnet som velkomstdrink eller til at springe ind i det nye år. Faktisk kan det også lade sig gøre at servere champagne til rødt kød, hvis man har fat i en flaske med den rigtige alder, fadlagring og tørhedsgrad og på den måde, kan man faktisk bygge en hel nytårsmenu op omkring champagne. Helt generelt kan det også siges, at det er bedre at servere boblerne (eller enhver anden vin for den sags skyld) lidt for kølige, for så kan de altid nå at varme op i glasset, ligesom man vil opleve drikken skifte karakter i takt med temperaturstigningen.

For rigtig mange mennesker er nytårsaften lig med champagne og østers og champagne og kransekagen, og det er desværre ikke altid den bedste kombination. Grundet østersens meget intense smag af havsalt vil den stort set altid overdøve champagnen og efterlade munden med en metallisk eftersmag. Det kan hjælpe at drukne østersen i citron, men så vil meget af østersens naturlige smag gå tabt. Hvis man insisterer på østers til nytårsaften, er tør sherry faktisk et bedre match, hvilket du kan læse mere om her.

Ligeledes med kransekagen klokken 24 så kan det sagtens gå an med en champagne men undgå endelig de tørre af slagsen. Vi er som minimum ude i en sec eller demi-sec, og i sidste ende kan det måske alligevel bedre svare sig med en prosecco eller moscato d’Asti.

Glas er naturligvis også en vigtig komponent, og her går de fleste med et typisk tulipanformet champagneglas. Dette giver også god mening, når man tænker på, at glassets smalle åbning er beregnet til at holde boblerne inde. Når det så er sagt, så kan det faktisk også lade sig gøre med glas med en bredere overflade, hvor åbningen så snævrer ind foroven. Idéen her er, at den bredere overflade har nemmere ved at frigive de forskellige aromaer i boblerne og dermed gør det til en mere sanserig oplevelse.

Skål og rigtig god jul og godt nytår!

 

 

Find inspirerende, praktisk og lækkert udstyr til din nytårsfest her!

 

 

Vild med vin

Dette indlæg er skrevet af vores helt egen vinekspert og kommunikationsspecialist Loui, der har sin daglige gang i vores marketingsafdeling i Hillerød.

Loui vil løbende dele ud af sin store viden om vinens forunderlige verden, og vi tør godt love, at der kommer til at være noget for både nybegynderen og den garvede connoisseur.

Hvis du tørster efter mere vinnørderi lige nu og her, kan du også dykke ned i vores store arkiv af tidligere artikler.

 

 

 

 

 

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør