Smag på dine glas: En guide til at forstå dine vinglas

Oprettet d.

Smag på dine glas: En guide til at forstå dine vinglas

En guide til at forstå dine vinglas 

Anvender du samme vinglas til alle dine vine uanset om det er sydfransk Côte du Rhône, burgundisk pinot noir, tysk riesling eller en italiensk sangiovese? Så læs med her og bliv klogere på, hvorfor du skal vælge et glas, der matcher din vin på druen eller området. 

Glassmagning

Hvilke vinglas skal jeg vælge?

Den rette vin fortjener det rette glas. Dette udsagn lyder måske som en kliché, men det er sandt! Det rigtige vinglas kan gøre hele forskellen i oplevelsen af din yndlingsvin. Men med så mange typer vinglas, kan det være en udfordring at vide, hvilket et der passer bedst til din vin. I dette blogindlæg fra Wineandbarrels, vil vi gennemgå de forskellige typer af vinglas, og undersøge, hvorfor smagen kan variere, afhængig af hvilket vinglas du bruger. Vi vil introducere dig til konceptet glassmagning og forklare, hvordan druespecifikke vinglas kan gøre en enorm forskel for din vin. 

Del 1: Hvad er forskellen på rød- og hvidvinsglas?

De fleste kender forskel på et rødvinsglas og et hvidvinsglas  hvor størrelsen og formen er den største forskel. Generelt har rødvinsglas en bredere skål, der tillader vinen at "ånde". Denne bredde hjælper med at frigive aromaer, som er vigtige for rødvinens smagsoplevelse. På den anden side er hvidvinsglas mindre og har ofte en smallere åbning, hvilket hjælper med at bevare den kølige temperatur og de sarte aromaer i hvidvin. Ønsker du at få det bedste ud af din vin, så vælg et glas der matcher vinens drue eller område.

 

Hvad er forskellen på druespecifikke vinglas?

Glasdesign og aroma: Forskellige vinglas er formet på en måde, der kan koncentrere aromaen og lede den mod næsen på forskellige måder. Nogle glas er designet til at fremhæve frugtaromaer, mens andre fokuserer på kompleksiteten og bouqueten. Formen af vinglasset kan påvirke den måde, du oplever duften af vinen på.
Mundfølelse og vinens balance: Vinglassets form og størrelse kan påvirke vinens kontakt med mundhulen og tungen. Dette kan ændre opfattelsen af smag, tekstur og balance. Nogle glas kan understrege vinens frugtsødme, mens andre kan blødgøre tanninerne eller fremhæve syren. Alt sammen afhængig af, hvor vinen først kommer i kontakt med din tunge. 
Vinens iltningshastighed: Glassets størrelse og åbning kan påvirke, hvor meget ilt der kommer i kontakt med vinen. Dette kan ændre vinens udvikling og smagsprofil over tid. Nogle glas er designet til at understøtte iltningsprocessen og åbne vinen gradvist, mens andre kan give en mere hurtig og intens iltning. Nogle vine vil også have godt af at blive dekanteret og iltet i en karaffel. Her tænker vi specifikt på yngre eller meget tanninholdige vine. (Læs også vores blog post om iltning af vin.

 

Bourgogneglas

Et bourgogneglas er kendt for sin brede skål og smallere åbning. Denne form gør det muligt for vinen at blive bedre eksponeret for luften, formen frigiver de komplekse aromaer i bourgogne-vine, som ofte er mere delikate og mindre tanniske end andre rødvine. Glassets form kan virkelig hjælpe med at fremhæve de subtile noter i disse vine.


Bordeauxglas

Et bordeauxglas er højere end et bourgogneglas, med en mere lige skål. Denne form er designet til at dirigere vinen til midten af tungen, hvor man bedst kan smage de balancerede smage af frugt og syre, som er typiske for bordeauxvine. Dette glas er det perfekte valg for mere fyldige rødvine.


Pinot noirglas

Et pinot noirglas er bredt som et bourgogneglas, men med en lidt mere aflang form. Dette design hjælper med at samle aromaerne og dirigere dem op mod næsen, samtidig med at det giver vinen plads til at ånde. Det er det ideelle glas til lette og medium vine på pinot noir druen.

Hvordan ser et portvinsglas ud?

Et portvinsglas er mindre end de fleste andre vinglas. Det er designet til at fremhæve den rige, kraftige aroma og smag af portvin, der ofte nydes i mindre mængder. Formen af glasset hjælper med at lede vinen til bagsiden af tungen, hvor man bedst kan smage dens sødme. Læs også vores blogpost om portvinsglas: portvinsglas størrelse (wineandbarrels.com)

Chardonnayglas

Chardonnayglas har ofte en mere medium-størrelse skål, der er bredere i bunden og smallere ind mod toppen. Denne form fremhæver vinens rigdom og kompleksitet, samtidig med at den hjælper med at bevare dens friskhed. Hvis du leder efter det bedste vinglas til fyldige hvidvine som chardonnay, er dette det ideelle valg.


Champagneglas

Et champagneglas er højt og smalt, designet til at hjælpe med at bevare boblerne i champagnen så længe som muligt. Den smalle åbning hjælper også med at koncentrere de sarte aromaer af champagnen. Uanset om du fejrer en særlig begivenhed eller bare nyder et glas bobler, er et champagneglas et must.


Rieslingglas

Rieslingglas er typisk høje og smalle, designet til at lede vinen til tungens forreste del, hvilket hjælper med at fremhæve dens høje syreindhold og intense frugtsmag. Dette gør rieslingglas til det perfekte valg for lysere, mere syrlige hvidvine som riesling eller sauvignon blanc.

 

Del 2: Hvad er en glassmagning?


En vinsmagning med forskellige glas, også kendt som "glassmagning," er en spændende og informativ oplevelse, hvor du kan blive klogere på hvordan forskellige glasdesigns kan påvirke aroma, smag og mundfølelse af vinen. Ved at fokusere på druespecifikke vinglas, der er udviklet til specifikke vintyper, kan glassmagning give dig en dybere forståelse af vinens kompleksitet og subtile nuancer.

Hvordan laver jeg en glassmagning?

Vælg vinglas: Start med at vælge en række druespecifikke vinglas, der er velegnede til de vintyper, du vil smage. Se på listen ovenfor når du vælger vinglas. Sørg for, at glassene er rene og fri for eventuel sæbe- eller salt rester fra opvaskemaskinen. Find også et vandglas frem, da det også kan være en sjov oplevelse at afprøve vinen heri. 

Glassmagning vinglas

Vælg vine: Vælg et udvalg af vine, der repræsenterer forskellige stilarter og druesorter. Husk at temperere vinen korrekt for at sikre optimale smagsoplevelser.
Du kan også vælge at lave en blindsmagning, da dette er en sjov måde at eliminere eventuelle forudindtagelser og lade dig fokusere på smag og aroma, uden at kende til vinen først. Vi sælger mange spændende gadgets til blindsmagninger blandt andet vores populærere sorte glas, som gør det virkelig svært, tro det eller ej, at afkode, om det er en rose, rød- eller hvidvin. Et andet vigtigt element i en blindsmagning er muligheden for at ’gemme’ flasken og her har vi de undværlige flaske-sokker

Start smagningen: Vinificer alle glassene ved at hælde lidt vin i et glas og slyng det rundt, gentag i alle glas. Hæld nu en ny sjat vin i hvert glas. Begynd med at observere farve, klarhed og viskositet af hver vin i hvert glas. Duft derefter til vinen og identificer de forskellige aromaer. Tag en slurk og lad vinen bevæge sig rundt i munden, mens du bemærker smagsnoter, syre, tanniner og eftersmag. Gentag processen med hver vin i hvert gals og vær opmærksom på forskellene i smagsoplevelsen mellem de forskellige glas.
Oplevelse: Du vil nu formegentlig kunne smage en væsentlig forskel på samme vin alt efter hvilket glas den drikkes i. Så næste gang du vil udforske en ny vin, glem ikke at eksperimentere med forskellige vinglas for at opdage nye smagsoplevelser!

Vi står klar til at hjælpe

Konklusion

Uanset om du foretrækker det klassiske og tidløse design af Spiegelau vinglas, den avancerede form og funktion af Zalto vinglas, det brudsikre glas i Tritan®️ fra Schott Zwiesel eller den luksuriøse elegance af Riedel vinglas, så har vi det perfekte glas til enhver vin og enhver lejlighed. 
Glassmagning er en fascinerende måde at udforske vinens kompleksitet og smagsnuancer på. Ved at bruge forskellige druespecifikke vinglas kan man opleve en betydelig forskel i aroma, smag og mundfølelse. 
Hos Wineandbarrels tror vi på, at det bedste vinglas er det, der får dig til at nyde din vin mest. Vores udvalg af flotte vinglas omfatter et stort udvalg af stilarter og materialer, herunder vinglas af krystal, der virkelig kan fremhæve din vins skønhed og kompleksitet. Uanset om du er en vin connaisseur på jagt efter det perfekte vinglas til din yndlingsvin, eller bare er på udkig efter flotte vinglas at byde dine gæster, så har vi noget for enhver smag og budget. 
Besøg os i vores showroom i Hillerød eller Fredericia eller find dit nye yndlingsvinglas hos os online i dag!

Vi står altid klar til at hjælpe og guide dig. 

 


 

Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør