Vild med vin – Hvad drikker vi til østers?

Oprettet d.

Vild med vin – Hvad drikker vi til østers?

Vild med vin – Hvad drikker vi til østers?

Det er østerssæson og lad os bare være ærlige, hvem spiser østers uden noget at drikke til? Selvom østers måske ikke længere er den ekstravagante delikatesse, som det engang var, så er det stadig en af havets lækreste frugter og har potentialet til at være en sand gastronomisk oplevelse.

 

Men hvad skal denne skønne havfrugt så skylles ned med? De fleste vil måske straks hoppe på champagnevognen, og især til nytårsaften er dette et klassisk match. Dette er bestemt heller ikke forkert eller forbudt, og så er der afgjort noget dejligt dekadent og lækkert ved at skylle efter med verdens mest berømte vintype.

Udfordringen med champagne til østers ligger i den meget intense hav- og saltvandssmag fra østersen, som i værste tilfælde helt kan overdøve smagen af champagne. Hvilket jo er synd for champagnen! Grunden hertil er, at champagne har relativ lav alkohol (typisk 12-12,5 %) og dermed drukner (pun intended) champagnen i østerssmagen.

Hvis man går med champagne, anbefales det at gå efter de friske og lette typer og husk rigeligt med citron på østersene for at give modspil til smagen fra havet.

 

Andre muligheder

Når dette er sagt, så findes der heldigvis også andre muligheder. En af de mere overraskende bud er sherry fra Spanien. Grundet sin rene smag, høje alkohol og tørre stil fungerer denne spanske hedvin som en glimrende mundrenser efter den intense østerssmag.

Der findes flere forskellige typer sherry, men hvis man går efter en Fino eller en Manzanilla, er man ikke gået helt galt i byen. For læse mere om sherry og de forskellige typer, kan du klikke her.

Er man mere en hvidvinstype, er der heldigvis også hjælp at hente blandt de grønne druer. Her er et godt bud Sauvignon Blanc fra Loire og nærmere betegnet Sancerre. Sauvignon Blanc er kendetegnet ved dens høje syre og mineralitet, og når den kommer fra Sancerre, får den også et unikt kalket og mineralsk udtryk, hvilket også beskriver en østers meget godt.

Når det kommer til glas, så er det en videnskab i sig selv. Vigtigst er det dog, at man synes, at glasset er pænt, og at det føles godt i hånden. Man skal trods alt (forhåbentligt) drikke af det flere gange!

Men uanset om man er på sherry- eller hvidvinsholdet eller holder sig til champagne, så er der et glas til alle. Selvom champagneglas ofte er kendetegnet ved deres slanke tulipanform, så kan Riedels Veritas-serie altså også noget. Den lidt bredere overflade frigiver duftnoterne, mens indsnævringen øverst stadig holder boblerne i glasset. Af samme grund kan dette glas også sagtens bruges til både sherry og hvidvin.

 

 

Opbevaring, servering og anretning af østers

Det kommer nok ikke som noget chok, at østers skal opbevares køligt. For det meste skal de også serveres og nydes kølige (medmindre der er tale om friteret østers), og her sætter kun fantasien grænser.

Få ting er dog smukkere end en masse østers lagt på en ordentlig bunke is med dertilhørende citronbåde og en lille skål vinaigrette bestående af rødvinseddike og finthakket rødløg. Hertil kan man med fordel benytte en champagnekøler, som både holder østersene kolde og præsenterer retten på fornemmeste vis.

For at holde drikkelsen kold (og hvis man ikke lige har et vinkøleskab), kan man med fordel benytte en flaskekøler som denne fra Viners Barserie. Enkel, praktisk og præsentabel.

Hvornår skal vi spise østers?

Det korte svar er altid! Det lidt længere svar er, at vi generelt spiser østers for sjældent. Men det er der heldigvis bod for, og så kan man jo passende starte her i anledningen af konfirmationssæsonen, som så småt er ved at begynde.

Hvis der serveres østers til den næste konfirmation, vil det med garanti få den fest til at skille sig ud fra alle de andre. Derudover vil der også være noget symbolsk i at få de unge mennesker til at træde ind i de voksnes rækker ved at smage noget, som ellers normalt ikke ville være at finde ved børnebordet.

Samtidigt er det en glimrende anledning til at skyde festen i gang ved at poppe en flaske champagne med en lækker champagnesabel, og så har man en dag, som konfirmanden eller dennes gæster sent vil glemme.

Andet er der ikke at sige end glædeligt forår og skål (i østers)!

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar

 

Vær først i køen til eksklusiv information om nye produkter og attraktive tilbud!

 
Du kan sammenligne op til 3 produkter
Sammenlign
MAX 3 enheder
Antal flaskerAntal flasker
FlasketypeFlasketype
KølezonerKølezoner
Energi /kwhEnergi /kwh
PlaceringPlacering
Støjniveau (dB)Støjniveau (dB)
Antal hylderAntal hylder
HøjdeHøjde
BreddeBredde
DybdeDybde
Vendbar dørVendbar dør